Egyetemi tanár két keréken

Az immár szemeszteren átívelő kerékpáros cikksorozat előző részében utaltam rá, hogy csupán egyetlen további hozzávaló szükséges ahhoz, hogy az utak száguldó királyává, az erdők dombokat és völgyeket rettegésben tartó fejedelmévé, vagy a kétkerekű kirándulások rettenthetetlen és rendszeres résztvevőjévé válj.

Vajon mire gondoltam pontosan, mi az az utolsó kis porszemcse, ami szükséges mindehhez? Nos, az idő. Természetesen minden relatív, de úgy vélem, hogy a kerékpározás összességében időigényes sport. Jelentősebb, 50-70, vagy akár 100 kilométeres távolságok megtétele nem lehetséges egy szempillantás alatt, olykor hosszú órákat kell eltölteni a nyeregben. Talán most arra gondolsz, köszönöd szépen, a tanórák, a vizsgák és az egyéb ügyes-bajos mindennapi teendők mellett Neked erre nincs időd. Azonban kérlek, ne lapozz tovább, mire a cikk végére írsz, talán ráébredsz majd, hogy az elszántság és a mozgás iránti szeretet bármire képes.

27654461_110375129784759_8451036466483051588_n (1)

Hogyan lehet napról napra, hétről hétre időt szakítani erre a hobbira, illetve sportra? Amennyiben erre keresel választ, a Gazdaságtudományi Kar Vállalatgazdaságtan Intézeti Tanszékének tanszékvezetőjétől, dr. Molnár Tamás egyetemi tanártól jobb példát keresve sem találhatsz. A Tanár Úr ugyanis a család, az oktatás, a kutatás és az egyéb munkahelyi adminisztratív teendők mellett húsz éve kerékpározik. Még hogy kerékpározik, fanatikus módon sportol, és rendkívül aktívan gyűjti a kilométereket. Rövid beszélgetésünk során elmesélte, hogy a sport, legyen az bármilyen, mindig előkelő szerepet töltött be az életében. A kerékpáros éveket megelőzően, valamint azokkal párhuzamosan tornázott, atlétikázott, nem utolsó sorban pedig versenyszerűen futballozott és még NB2-es csapatokban is tiszteletét tette.

Jogos lehet a kérdés, hogy ilyen sikerek után vajon mi késztette Őt arra, hogy a lábakat kerekekre cserélje? A válasz egyszerű, az időhiány. A kerékpározás ugyanis egyedül is végezhető, nem szükséges időbeosztást egyeztetni a sporttársakkal. Molnár Tamás az országúti kerékpározás nagymestere. Vajon miért állítok ilyet? Azért, mert éves szinten minimum háromezer kilométer megtételét tűzi ki célul, azonban az év végén gyakran arra eszmél, hogy kétszer, sőt, akár háromszor ennyit töltött a biciklin. Egy átlagos tekerés alkalmával jellemzően 40-50 kilométert tesz meg, de persze vannak ennél jóval hosszabb körök is. Számára ez inkább sport, mint hobbi, a kerékpározást edzés jelleggel űzi. Útvonalat, átlagsebességet tervez és a szintemelkedésekkel is számolja, végül pedig mindent gondosan dokumentál egy Big Data adatelemzőket is megszégyenítő részletességű Excel táblában. GTK-s vagy? Ugye, Te is ismered a Tanár Urat, és ugye, Te sem gondoltad, hogy megelégszik az Excelbe bevitt nyers adatokkal? Naná, hogy nem, az ominózus adatrengeteg természetesen különféle statisztikákat és érdekes kimutatásokat is tartalmaz.

Hogy mindehhez mennyi idő szükséges? Azt talán Te is érzed, hogy nem keveset. Ekkora évenkénti távolság megtétele szezonban heti 4-5 nap aktivitást követel meg. Egy-egy rövidebb menet 1-2 órát, hosszabb utak 2-4 órát igényelnek még úgy is, hogy a Tanár Úr igen gyorsnak számító 25-30 km/h-s átlagsebességgel közlekedik. Jó kérdés, hogy a kiemelkedő tudományos eredmények, a napi munkavégzés és a család mellett hogyan lehetséges erre időt szakítani? A válasz egyszerű, hiszen a munka után, délután öt és este nyolc óra között pont van idő akár egy 70-80 kilométeres kör megtételére. Ezen kívül ott vannak még a tanítási szünetek és a hétvégék is, amikor akár egyedül, akár kisfiával egységbe verődve róják az utakat. Megéri? A Tanár Úr szerint mindenképpen, hiszen a sport, a mozgás remek lehetőség a szellemi fáradtság kipihenésére, a testi-lelki felfrissülésre és az egészségmegőrzésre.

Mit javasol vajon a hallgatók számára? Az előzőek ismeretében nem túl meglepő módon azt, hogy sportoljanak. Elsősorban nem versenysportra vagy Guinness rekordereket térdre kényszerítő teljesítményre kell gondolni. Napi 20 perc séta is több a semminél, de némi kocogás, futás, néhány óra túrázás és persze a kerékpározás még annál is jobb. Fontos, hogy célokat kell kitűzni, de ügyelni kell arra, hogy ezek elérhetők legyenek. Fiatalkorban kell megteremteni az egészséges élet lehetőségét.

Mit is mondhatnék még Neked? Hidd el, megéri kipróbálni, könnyebben megy a tanulás, a vállalati gazdaságtan számításai gyerekjátéknak fognak tűnni, az általános menedzsment tankönyvek mosolyogva kacsintanak Rád, és a záróvizsga tételek is rekord sebességgel peregnek majd ki az ujjaid közül.

Fotó: dr. Molnár Tamás