Élet a Várban a királynék városában – Bemutatkozik a Harsányi János Szakkollégium

A Harsányi János Szakkollégium a Pannon Egyetem oktatási tevékenységén túlmenő szakmai képzést és önképzési lehetőséget biztosít tagjainak.  2010 szeptemberében nyitotta meg kapuit a gazdaságtudományt tanulni, elsajátítani és művelni kívánó hallgatók előtt.

_DSC1391

Szakkollégiumunk a Várfok Kollégium második szintjén található, itt minden szobához saját fürdőszoba tartozik. Ideális körülményeket biztosít a nyugodt tanuláshoz, emellett gyönyörű a kilátás a Benedek-hegyre, a Szent István Völgyhídra és Veszprém városára. Arról nem is beszélve, hogy nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy várban/műemlékben él.

Talán mind egyetértünk abban, hogy egy sima diplomával nem biztos, hogy megfelelően el tud helyezkedni az ember a munka világába. A munkáltatók sok esetben szeretik látni, ha van valami plusz az emberben. Oktatóink előszeretettel hívják fel a figyelmünket arra, hogy abban a pillanatban, hogy befejezzük tanulmányainkat, velünk együtt több száz diák teszi ugyanezt és ugyanilyen szép eredménnyel, így muszáj, hogy valamiben eltérjen az önéletrajzunk a nagy átlagtól. Erre kiváló lehetőség a szakkollégium, ahol nemcsak érdekes előadásokon, tréningeken vesz részt az ember, hanem egy olyan közösség tagja, akik szintén fejlődni akarnak, és többet szeretnének elérni az átlagnál. A szakmai előadásokon a szakmában dolgozókkal, illetve vezetőkkel találkozhatnak a tagok. Ez kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre. Ezek a tréningek pedig elősegítik az egyéni fejlődését (pl.: időmenedzsment, prezentációs készségek, csoportszerepek, stb.).

Van kettő szakkolis tárgy is: az egyik a Gamification, a másik pedig a Kutatási kérdések, módszertani válaszok. Ezeket kötelező felvenni azoknak, akik itt élnek, viszont elszámolhatóak plusz kreditként.

Nevezhetjük kötelezettségnek, de igazából aki tag lesz, az önszántából vesz részt minden eseményen, és tudta előre, hogy ez fog rá várni. Ugyanis kötelező a szakmai előadások, tréningek látogatása, illetve minden tagnak van egy saját kutatómunkája, ami olyan, mint egy kis TDK dolgozat, vagy éppen az is. A tagoknak minden évben el kell egyet készíteniük a tavaszi Harsányi János Gazdasági és Menedzsment Szakmai Konferenciára, ahol kutatásukat és eredményeiket előadják. Természetesen a legjobb munkákat és előadókat díjazzák.

_DSC1518

A szakkollégiummal járnak kötelezettségek, de addig szól, amíg azt az adott személy szeretné: lehet egy év, de az is lehet, hogy a tanulmányai alatt végig a kollégium tagja marad. Van lehetőség külsősként is csatlakozni a csapathoz, ez ennyit jelent, hogy az illető nem lakik a Várban, de az előadásokon ugyanúgy részt vesz és a feladatokat teljesíti.

Szerintem sok embert visszatart az, hogy a szakkollégium a Várban található. Háromféle ember van; egy, aki utálja a várat; kettő, akinek mindegy a dolog; és az utolsó, aki imádja. Minden nézőpont kérdése. Igaz, hogy elhelyezkedés szempontjából kicsit kiesik a városközpontból, de ez pozitívumnak is mondható, ugyanis tényleg biztosítva vannak a csendes, nyugodt körülmények, amire talán mindenki vágyik, ha hazaér. Az egyetem és a pezsgő városi élet pedig csak 15 perc sétára van, ami mindenki egészségének biztosan jót tesz.

Fotók: Molnár Edina