Fejlesztek, hogy fejlődjek

A Műszaki Informatikai Karon 2008 márciusától működik egy hallgatók alkotta kis csoport, akiket Junior Developersnek hívnak. A csapat egyik első tagjával, Persics Bálinttal beszélgettem, akitől rengeteg érdekes dolgot tudtam meg a működésükről.

dsc_5851a_resize

„2008 márciusában tartottuk az első felvételit, amely több fordulóból állt. Nagyon fontos kritérium az eljárás során, hogy valaki tudjon csapatban dolgozni. A feladatokat is így állítjuk össze, hogy kiderüljön a jelentkező ez irányú képessége. Az első időszakban öt, míg a másodikban négy jelentkezőt vettünk fel. A felvételi kiírásánál sohasem tervezünk maximum létszámot, aki megfelel az elvárásoknak és a követelményeknek, azt felvesszük. Mindenki, aki sikeresen túljut a többkörös felvételin, fél évig lehet Developers-tag. Ez idő alatt rengeteget lehet fejlődni, mind szakmailag, mind emberileg egyaránt. Mivel nem csak informatikai cégeknek fejlesztünk, ezért azt is megtanulhatjuk, hogyan kell egy nem szakmabeli embernek elmondani egy adott problémát és a megoldást úgy, hogy azt ő is megértse. Mindezek mellett kipróbálhatjuk gyakorlatban azt a tudást, amit az órákon tanultunk. Nagyon sok téma megtanítására nincs idő az egyetemi oktatásban, így saját magunknak kell utánajárni dolgoknak. Természetesen ez idő alatt is csak tanul az ember. Fontos megjegyezni, hogy a fejlesztési munka teljes embert követel, így aki itt dolgozik, csak bizonyos tantárgyakat tud adott félévben felvenni. A kar vezetésétől azonban minden segítséget megkapunk a következő félévben, hogy tanulmányainkat a megfelelő módon és ütemben tudjuk folytatni, és ne szenvedjünk hátrányt a fejlesztő munka miatt.

Aki megfelelő eredménnyel végzi a munkáját a fejlesztés során, az a félév lejárta után elmondhatja magáról, hogy sikerült megismertetnie magát a munkaerő-piaci szereplőkkel, amely a mai világban nagyon sokat ér, érhet egy friss pályakezdő diplomásnak. Hatalmas szakmai tapasztalat mellett beleírhatja az önéletrajzába, hogy milyen cégekkel dolgozott együtt.”

Május hónapban tartják a következő felvételit. A többkörös folyamat végén a jelenlegi Developerek és oktatók döntik el, hogy szeptembertől kik csatlakozhatnak a fiatal, jó hangulatú csapat tagjai közé. Akiknek felkeltette érdekelődését a csapat munkája, figyelje a plakátokat, levelezőlistákat, vagy nézze meg a developers.mik.uni-pannon.hu honlapot a felvételivel kapcsolatos további információkért.

Barsi – Süti – Gábor