Hivatalosan is dobog az „egyetem szíve”

Április 10-én adták át ünnepélyesen a PPP konstrukció keretében felújított Központi Kollégiumot. 1964. augusztus 1-én kezdte meg működését, akkor még 600 fős diákotthonként, majd 1968-ban kollégiummá nyilvánították. Az épület két alkalommal is megkapta a Kiváló Kollégium címet, először 1980-ban, majd ’85-ben. A hallgatók második otthona öntevékeny körökben gazdag hallgatói élet helyszíne volt.

2006. február 4-én az épületet bezárták, s most, huszonhárom hónapnyi szünet után újra a hallgatók rendelkezésére áll. A megváltozott igények miatt az építmény már csak 500 hallgató mindennapjait színesítheti, hiszen az eddigi négyágyas szobák helyett mindenütt háromágyassal találkozhatunk, illetve a földszinten olyan lakóegységeket alakítottak ki, ahol mozgássérültek is zavartalanul tölthetik idejüket. A felújítás az úgynevezett PPP konstrukcióval valósult meg, összesen 1,3 milliárd forintból. A szerződés szerinti bérleti díj 50.000 Ft, melynek felét az Oktatási és Kulturális Minisztérium, másik felét pedig az egyetem fizeti az építtetőnek. A kollégium üzemeltetője a Pannon Kollégium Kft. az épületet húsz éven át 100%-ban bérli vissza.

A hallgatók már 2008. november 18-án beköltözhettek az épületbe, a hivatalos átadásra viszont csak most került sor. Megnyitó beszédében dr. Rédey Ákos rektor köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek a projekt megvalósításában. Elmondta, hogy a Központi Kollégium az egyetem szíve: színes hallgatói életével, programjaival saját hallgatókorára emlékezett. Beszéde után Riez Gyulával, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Beruházási Főosztályának referensével közösen vágta át a szalagot, mellyel hivatalosan is megnyitottnak nyilvánították az épületet.

Majd a Veszprémi Egyetemi Kollégiumokért Alapítvány nevében Kővári Éva egykori kollégiumigazgató támogató oklevelet adott át Haraszti Lászlónak. Az öntevékeny csoportok újraindítására 1.520.000 forintot, míg a kollégiumi rendezvényekre 350 ezer forintot ajánlottak fel, ezzel is segítve a pezsgő hallgatói életet. A megnyitó után az érdeklődők egy körsétát tehettek a kollégiumon belül, megtekintve a szobákat, vizesblokkokat, valamint az öntevékeny köröket kiszolgáló termeket és a sportolási lehetőséget nyújtó konditermet is az alagsorban.

Molnár Nóra Kata