Idén is adj vért!

Ebben a tanévben is útjára indul az OFV, vagyis az Országos Felsőoktatási Véradóverseny. Úgy gondolom, hogy az immáron 9. alkalommal megrendezésre kerülő, hatalmas tömegeket megmozgató rendezvényt senkinek sem kell bemutatnom, így most inkább néhány érdekességgel készültem a tavalyi egyetemi eredményekről és a véradásról általában.

01_DSC_4846 V K

Már az elején szeretném kiemelni, hogy a Pannon Egyetem hallgatói mindig kimagasló sikereket érnek el a versenyen, mivel igen sok a bátor és tettre kész egyetemista Veszprémben. Tavaly kategóriánkban, az 1000-10000 fős hallgatói létszámmal rendelkező főiskolák és egyetemek között az előkelelő második helyezést sikerült elérnünk. Összesen 1166 fő adott vért akkor tőlünk, ami azt jelenti, hogy hallgatóink 16,26%-a „mentett meg 3 életet” ezzel a tettével. Ebben a kategóriában a véradók számát tekintve elsők vagyunk, de az összlétszámhoz viszonyítva csak másodikak. Összességében a résztvevő 38 felsőoktatási intézményből közel 14100 véradó jelent meg a 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyen, akikből mintegy 3300-an első alkalommal adtak vért és segítettek ilyen módon embertársaikon.

De mikor is kezdődött ez a mozgalom Magyarországon? A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez térítésmentesen véradásokat, mivel a biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430000 egység vérre van szükség. Ehhez évente körülbelül 500000 emberre lenne szükség. 2013-ban a magyarországi véradó eseményeken összesen 417022-en jelentek meg, így hazánk teljes szükségletéhez már nem sok egységre lenne szükség. Fontos, hogy minden 18. életévét betöltött fiatal lehetőséget kapjon a véradásra, így 2006-ban útjára indult a vérvételi kamion is, amiben azóta közel 3165-en adtak vért.

02_DSC_4851 V K

A vér egy olyan élő anyag, ami a gyógyításhoz nélkülözhetetlen és semmi mással nem pótolható. A véradás pedig egy olyan kölcsönös előnyös dolog, ahol mindenki jól jár. Aki kapja azért, mert ettől meggyógyul, aki adja, pedig azért, mert ez egyben egy szűrővizsgálat is, mivel a kötelező tesztek kimutatják a HIV vírust, a Hepatitisz-B-t, a Hepatitisz-C-t és a szifiliszt. Egy véradás alkalmával 4,5 deciliter teljes vért vesznek, amiből aztán vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül. Egy véradás legfeljebb 30-45 percet vesz igénybe, ami mindenki idejébe belefér évente 4-5 alkalommal. A legtöbb vért daganatos megbetegedések kezeléséhez használják fel, ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások, majd a sport és közlekedési balesetek. Mivel az orvostudomány igen gyorsan fejlődik, így a vérigény állandóan igen magas. A sok korszerű műtét és szervátültetés ma már transzfiziológiai lehetőségek nélkül elképzelhetetlen, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a véradás fontosságát.

03_65 V K

A véradóverseny szeptember 15-én kezdődik, így Egyetemünkön ezen a napon a B épület földszinti konferenciateremben 10:00 és 18:00 óra között várják az önkénteseket. A következő véradásra szeptember 25-én a Teleki Kollégiumban kerül majd sor. Ezután pedig szeptember 30-án a Központi Kollégiumban nyílik újra lehetőség megmenti 3 életet. Természetesen fontos, hogy minél többen menjünk el az OFV rendezvényeire, hiszen a szervezők nem titkolt célja, hogy idén kategóriánkban elsők legyünk és ezzel is öregbítsünk Egyetemünk hírnevét.

Kántor Szilvia

fotó: Domján Attila