Ifjú művészek kiállítása

Január 12-én egyetemünk O épülete adott otthont a zirci művészeti iskola tanulóinak alkotásaiból rendezett Béla kiállításnak. E tanévben indította el a Pannon Egyetem Tanárképző Központja és Veszprém városa a megye több közoktatási intézményének együttműködésével a „Tanul-O Galéria” című kiállítás-sorozatát.

A 2010-es év első kiállítása a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak munkáit mutatta be. Az iskola közel százhatvan tanulója vett részt művészeti képzésben. A diákok díszítőfestőnek és alkalmazott grafikusnak tanulnak. A galériában negyven tanuló munkája szerepelt.

A tárlatot Gopcsa Katalin, művészettörténész nyitotta meg.  Megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy egy kiállítás megnyitója és látogatása jó alkalom a művészeteket kedvelőknek a találkozásra, beszélgetésre művészetről, képekről. Ezután dr. Poór Zoltán a Tanárképző Központ Neveléstudományi Intézetének központvezető egyetemi docense köszöntötte az érdeklődő közönséget. Beszédében elmondta, hogy az egyetem veszprémi kampuszán két évtizedes múltra vezethető vissza a pedagógusképzés. Bár művészeti jellegű képzés nincs, de fontosnak tarják, hogy a leendő pedagógusok is tudják értékelni a művészetben rejlő szépségeket. Kiemelte, hogy a kiállítás-sorozat elnevezésében rejtve jelen van az épület neve (O) és a kettős tanulói funkció: „Egyrészt a velünk együttműködő közoktatási intézmények alkotó tanulóinak kínálunk bemutatkozási lehetőséget, másrészt pedig a Pedagógia alapszakon valamint a Tanári mesterszakon tanulók számára adunk lehetőséget a kiállítás-szervezés és -rendezés tanulására.”

A Tanárképző Központ ebben a tanévben még négy kiállítást tervez. A folyosógalérián már látható a Padányi Biró Márton Római Katolikus Iskolai diákjainak képei, de a Dózsa, a Báthory és a balatonfűzfői Irinyi iskola tanulóinak munkái is  színesítik majd a fehér falakat.