09.12.04. – kicsiben azt, amit a nagyok

Valószínűleg mindenki gondolt már arra egy-egy műalkotás, festmény vagy film kapcsán, hogy „Ilyet én is tudok csinálni”. Persze ez általában csak elméleti síkon történik, a megvalósításig nagyon kevesen jutnak el. Két anglisztika szakos, harmadéves hallgatótársunk látva napjaink filmes „remekműveit”, úgy döntött, hogy próbát tesznek ezzel. Gallai József és Gyöngyösi Zsolt a korábban már bemutatott Emlék nélkül című filmjük után, most 09.12.04. címmel egy olyan (ál)dokumentumfilmet hoztak létre, melyet leginkább az Ideglelés inspirált, de jó példa rá a napjainkban ennek bevételi rekordjait is megdöntő Paranormal Activity.

Milyen volt az előző filmeteknek, az Emlék nélkül-nek a fogadtatása?

Május végén mutattuk be az egyetemen, a közönség pedig elsőfilmes mivoltunkat figyelembe véve pozitívan értékelte a filmet. A legtöbb néző egy ötös skálán 3,5-re értékelte, valamint sokan kiemelték, hogy filmes képzettség nélküli emberektől, amatőr filmnek nagyon jó és abszolút élvezhető.

Mennyi ideig tartott az új film forgatása?

Összesen csupán 6 órányi forgatást vett igénybe, köszönhetően a real-time cselekményszálnak. A szereplőket, Falussy Boglárkát és Nemes Mátét lelkileg nagyon megviselte a forgatás, hiszen voltak jelenetek, amelyekről maguk a színészek sem tudtak, így valóságosan reagáltak.

Ennek a filmnek is ti álltátok a költségeit, vagy már van támogatótok?

Nincs támogatónk, de az ETV segít nekünk, a filmeket saját magunk finanszírozzuk. Egyébként igyekszünk nem sokat költeni a mozikra, a 09.12.04. összköltsége körülbelül harmincezer forint volt.

Rendezés szempontjából mi a 3 kedvenc filmetek?

G.J.: Christopher Nolan filmjei (Sötét Lovag, Álmatlanság, Memento), Darren Aronofsky Pankrátora, és M. Night Shyamalan összes filmje.

Gy.Zs.: Nekem személy szerint biztos közte van az Út a vadonba, a Titokzatos folyó, a Dühöngő bika, és persze Christopher Nolan művei.

Szerintetek a forgatókönyvírói sztrájk óta változott-e a filmek színvonala? Milyenek a mostani mozifilmek?

G.J.: Legnagyobb hibájuk a forgatókönyvek rossz megszerkesztettsége. Hollywood ugyan termel ki jó forgatókönyvírókat, de amíg a sorozatíróké a terep (például: Star Trek és Transformers 2), addig ilyen gyenge marad a színvonal. Ideje lenne az európai írókra is felfigyelni, valamint azokra a filmekre, amelyek tényleges mondanivalóval bírnak. Helyenként félelmetes, mekkora forgatókönyvírói hibákat vétenek több tíz, százmilliós produkciók.

Gy.Zs.: Egyértelműen csökkent a színvonal. A sztrájk óta ugyanazokkal az írókkal készíttetik a „popcorn” filmeket, miközben remek írók, akik tudnának szórakoztató filmet csinálni, mint például Shane Black, nem kapnak munkát. Nagy százalékuk borzasztóan gyenge, némelyik már nem hogy szórakoztatni nem képes, de idegesítő is,  mint a Transformers 2. Mostanában csak az Avatar volt az, amire nem sajnáltam a jegy árát, előtte pedig a Sötét lovag. Én inkább a neves fesztiválok versenyfilmjeit követem figyelemmel, azokat próbálom megnézni.

Ez számotokra hobbi vagy a jövőben ezen a területen szeretnétek elhelyezkedni?

Jelenleg még hobbi, de a mostani filmjeink után elgondolkodtunk: ha az ennyi pénzből létrehozott filmjeinket többen örömmel nézik, és fogadják, akkor miért kellene leállnunk? A társulat több zseniális meglátásokkal és filmes érzékkel megáldott embert tömörít, elviekben minden adott lenne a sikerhez. De persze pénz beszél.

Mikor láthatják az érdeklődők a filmet?

2010 februárjában lesz a bemutató. További két filmünk, az Illúzió és az Égi oltalom előreláthatólag február közepe és március eleje között várható, de biztosat a utóbbiakról még nem tudunk mondani.

Az, hogy ezek a fiúk belevágtak egy ilyen film készítésébe, már alapjában véve is figyelemre méltó. Készségesen válaszoltak a felmerülő kérdésekre, szívesen vették a pozitív és negatív kritikákat egyaránt, hiszen mint mondták, „mindegyik elősegíti, hogy javítani lehessen a végeredményen”. Bár „potom” pénzeknek mutatják, a hasonló kaliberű filmek teljes előállítási költsége korántsem alacsony, csak a többi filmes kiadásokhoz hasonlítva az. Ehhez képest Magyarországon, amatőr filmesekként ők megpróbálják bemutatni azt, hogy sok idő, energia és elszántság elég ahhoz, hogy egy film élményt tudjon nyújtani a nézőnek. Hiszen ez a fontos.