Mit, hol, mennyiért?

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor bor, ha bor, akkor Pannon Egyetem?  Ebben a hónapban körülnéztünk a saját házunk táján és találtunk néhány igazán nagyszerű, az őszi szüreti hangulatba illő ajánlatot. Bizonyára már sokan hallottatok arról, hogy az egyetem B épületének földszintjén található Külső Kapcsolatok Irodáján lehetőség van Pannon Egyetemes logóval ellátott ajándéktárgyak és használati eszközök vásárlására. Azonban szerencsénkre ezen termékek között akad néhány minőségi szőlőből készülő,  folyékony halmazállapotú is. Az ilyesféle finomságok vásárlására vetemedő egyetemista jelenleg öt különféle, készleten lévő borból választhat.

001_DSC_6035 V kk

Ezek közül az egyik a Georgikon Muskotály, melynek fantázianeve a Valentin és a Nektár szőlők házasításából született bort takar. Az említett szőlőfajtákat Bakonyi Károly különféle szőlőfajták keresztezésével nemesítette. A Georgikon Muskotály 10 Celsius fokos hőmérsékleten való erjesztésének eredménye finom, diszkréten muskotályos, egyes évjáratokban bodzára emlékeztető zamatú, félédes bor lesz.

A következő a Rozália, amely szintén Bakonyi Károly saját nemesítésű, az Olaszrizling és a Tramini szőlőfajták keresztezésével létrehozott bora. Az így kreált szőlőfajta az Olaszrizlingnél korábban érik, magasabb cukrot termel és zamatosabb ízzel rendelkezik.

A harmadik fajta az Olaszrizling. Ezt a bort is hidegen erjesztik, így megtartja a szőlőre emlékeztető íz- és zamatanyagokat, ráadásul a cserszegtomaji mediterrán jellegű klímának köszönhetően lágyabb karakterű a borvidék más borainál.

A negyedik megvásárolható típus a Georgikon Rosé, melynek erjesztése a rosékra jellemző finom illat és zamat megőrzése érdekében 9 Celsius fokon történik. A borban jól érezhető a szamócára és a meggyre jellemző ínycsiklandó illat.

Az utolsó a Harmónia, amely a Cabernet Sauvignon, a Kékfrankos és a Tempranillo vörösborok házasításaként jön létre. A Cabernet Sauvignon szedres jellegét kiemeli a Kékfrankos férfias keménysége, amit a csersav és a bársonyos sötét szín tesz kellemessé.

Az egészben valójában az a legjobb, hogy a különleges palackozású fehérborok palackonkénti ára mindössze 1100, a vöröseké pedig csak 1400 Ft.

003_DSC_6071 V kk

Az ajándéknak is kiváló, elegáns borok mellé természetesen különféle, ajándéknak szintén alkalmas kiegészítők is megvásárolhatók a KKI-n. Figyelmetekbe ajánlom az egyetem logójával ellátott, mindössze 750, illetve 500 Ft-ba kerülő kétfajta borhőmérőt, a 920 Ft-os áron kínált borospoharat, a 3700 Ft-os árú boros készletet, a 410 Ft-os üvegnyitót, vagy akár az egyszerre csak keveset fogyasztók számára praktikus, 800 Ft-os, elegáns borosüvegdugót.

Az aktuális készletről és a további, nem borral kapcsolatos tárgyakról a Külső Kapcsolatok Irodáján és az iroda weboldalán találhattok bővebb információt.

Remélem, hogy sikerült segítenem egy kicsit egy beszélgetős este kellemes eltöltésében, vagy a megfelelő ajándék kiválasztásában.

Találkozunk a jövő hónapban is, addig pedig fogyasszátok egészséggel…

 

Strack Flórián

Fotók: Domján Attila