Művelődj, ne háborúzz!

Április 12-én mutatta be legújabb előadását a Petőfi Színház. Kálmán Imre operettjét, a Montmartre-i ibolyát Kéri Kitty állította színpadra. Nem csak operett rajongóknak!

Henry Murger Bohémélet című regénye ihlette a Montmartre-i ibolya történetét és magyar színpadon először 1935-ben adták elő, szintén április 12-én.
Raul Delacroix, festő (Nagyhegyesi Zoltán), Florimond Hervé, zeneszerző (Sághy Tamás) és Henry Murger, író (Keresztes Gábor) közös padlásszobájukban indul a darab. Megismerjük, hogyan él három művészlélek, akik világhírről álmodnak, de leginkább annak örülhetnek, hogy fedél van a fejük felett. A sors iróniája sodorja hozzájuk Violettát, a virágárust és utcai énekest (Trokán Anna), aki gyengéd érzéseket táplál Raul iránt, viszont ő a modell és énekesnő Ninonért (Halas Adelaida) eped.

35_oldal_kepek_4

Az alaptörténet kibontakozását merész, de remek rendezésben láthatjuk. Ez az operett más, ez maga a valóság, de nem feltétlenül az édesített változata. A közönség mindvégig részese a játéknak, így a nézők is színésszé válhatnak az előadás alatt. Dinamikus, apró részleteiben kidolgozott, természetességet idéző koreográfiát láthatunk, amely Bodor Johanna munkája. Nemcsak Cziegler Balázs remek díszlete, hanem Yvette Guilbert (Meszléry Judit) és Maurice (Bakody József), a történet irányítói által is mutatkozik a színház a színházban motívum. A jelmez Andréa T. Haamer munkáját dicséri.
Az 1800-as évek Párizsában játszódó, fordulatokban és humorban gazdag történet nem szól másról, mint színházról, szerelemről, és arról a felismerésről, hogy sosem szabad feladni az álmainkat, bármilyen elérhetetlenek is.

35_oldal_kepek_2
A premier estéjén Strissowszky Szilárd festőművész kiállítása nyílt meg az aulában, Bohém élet címmel. A tárlat az előadáshoz kapcsolódva a bájos és rémes bohémvilágot igyekszik megmutatni.

Klózer Kitti
Fotó: Petőfi Színház (Melczer Zsolt)