Művészet és filozófia Zsi Chimera szerint

A Pannon Egyetem Közművelődési Titkársága és a Turizmus Intézeti Tanszék Folyosógalériája szervezésében a Pannon Egyetem aulája és az A épület folyosógalériája ad helyet Gyetvai Zsuzsanna, művésznevén Zsi Chimera posztumusz kiállításának. A tárlatot november 20-ig tekinthetik meg a műkedvelő hallgatók.

_MG_1485

A kiállítás megnyitója 2014. november 4-én került megrendezésre a B épület aulájában. A rendezvény Klimó Károly képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott tanárának beszédével vette kezdetét, Nagy Gergely gitárjátéka pedig tovább színesítette az eseményt.

A kiállítás a művésznő selyemre festett képeit és digitális kollázsait mutatja be.

Zsuzsanna Veszprém után a londoni képzőművészeti egyetemen folytatta tanulmányait. Tehetsége igazán itt érvényesült, kiállításainak Európa szerte neves galériák adtak otthont. A kiméra kifejezés a görög mitológiából származik, leginkább az állatokból és emberekből összegyúrt misztikus lényeket nevezték így. A selyemképeken és kollázsokon szintén ilyen szürreális lényeket fedezhetünk fel, akik különféle transzformációkon és mutációkon esnek át.

_MG_1500

Az izgalmas és fantáziadús műveken minden részlet precízen megtervezett. Az alkotások olyan nyomtatási technikával jönnek létre, amely során eltérő anyagokat adnak egy nehezebb alaphoz, ezáltal egyfajta háromdimenziós kollázs keletkezik. Műveiről egyszerűen így nyilatkozott: „Művészet és filozófia.”

Ígéretes művészkarrierjének egy tragikus hőlégballon-baleset vetett véget az egyiptomi Luxorban, 2013 februárjában.

Szabó Virág

Fotó: Ruppert Tamás