Nincstelenek

Borbély Szilárd Nincstelenek című művéről beszélgettek a jelenlévők ezúttal a Kritikai beszélgetéseken, melyet a Sziveri János Intézet rendez, és célja a műelemzések mellett a kritikai gondolkodás kialakításának elősegítése.

KB_Borbely_Szilard_Nincstelenek_02

Borbély Szilárd ezen kisregényével kapcsolatban a kritika sok féle véleményt, nézőpontot jelenített már meg és ez a sokszínű nézőpont ezen a beszélgetésen is megjelent. A beszélgetésben részt vevők kiemelték a mű sajátos nyelvezetét, mely egyben nagyon letisztultnak, olykor nyersnek nevezhető. Szóba került a művel kapcsolatban a műfaji határozatlanság problematikája is, azaz, hogy a művet regényként vagy önéletírásként interpretáljuk-e. A műben megjelenített világot a bizonytalanság uralja, melyben az egyetlen megfogható pontot a számok jelentik. A főszereplők a mű világán belül a mi egységét képezik, amelyről megtudjuk, hogy önálló nyelvvel rendelkeznek (adott szavakat máshogy mondanak), de az mégsem válik világossá, hogy a mi fogalmába csak a család vagy a falu is beletartozik-e? És ezzel párhuzamosan az én is kérdésessé válik.
A művet sok kortárs magyar munkával párhuzamba állíthatjuk, elhangzott például Szvoren Edina, Tóth Krisztina, Kertész Imre, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos stb. neve.

KB_Borbely_Szilard_Nincstelenek_14
Az álom-valóság szembenállását is hosszan taglalták a résztvevők, azaz azt a tényt, hogy a mű ábrázolt világában tilos az álmodás.
A beszélgetés második felében három résztvevő elkészített kritikáját hallgathattuk meg, itt kiemelték a profán-esztétikus ellentétet, sár-hó motívumokat, de szóba került a szabadság hiányának felismerése és a menekülés vágya is.
A KB következő alkalma márciusban 11-én lesz, és a gyermekversek témaköre köré fog épülni. Erre az alkalomra is szeretettel várunk mindenkit!

Heizinger Anita
fotó: Domján Attila