Nő, mint a gomba! – Gombatermesztő pince a Georgikonon

A Pannon Egyetem Georgikon Karán a hallgatók többféle tevékenységben vehetnek részt, ahol kamatoztathatják képességeiket. A jó előadói képességekkel és éles észjárással rendelkezők tagjai lehetnek a Hallgatói Önkormányzatnak, vagy részt vehetnek az Intézményi Tudományos Fórumokon vagy a Tudományos Diákköri Konferencián. A testi erővel és ügyességgel megáldott hallgatók tucatnyi sportolási lehetőség közül választhatnak, például a méltán híres balatoni Regattát. Ám aki ezt a kettőt szeretné ötvözni és szeretne kézzel fogható eredményeket, ráadásul még a későbbiekben is használni szeretné ezeket: azokat a hallgatókat szeretettel várja a gombatermesztő pince!

A Georgikon Karon már 1998 óta működik gombatermesztő pince. A Georgikon igyekszik mindig az első lenni és az élvonalban maradni. Egyetemünk Magyarországon elsőként létesített olyan gombapincét, ahol a hallgatók az elméleti tudáshoz gyakorlati ismereteket is szerezhetnek. Pincénkben fehér csiperke, barna csiperke és laskagomba is termett már; és a gyógyhatású sárga gévagomba termesztésére is kísérletet tettünk.

A Csiperke Gombatermesztők Egyesülete gondozásában végezzük munkánkat. Az egyesület is különleges a maga nemében, ugyanis hallgatók által létrehozott közösségről van szó. Az Egyesület mindenkori vezetője dr. Szeglet Péter, a Növénytudományi és Biotechnológiai Tanszék egyetemi docense, aki koordinálja a pince és az egyesület működését.

Akik felveszik a Gombatermesztés tárgyat, a tárgy követelményének megfelelő gyakorlati óraszámot a pincében töltik. Itt megismerkednek a gombatermesztés teljes vertikumával. Segítségünkre vannak a megérkező gombakomposztos blokkok és takaróföldes zsákok pincébe való lepakolásánál. Miután a gombafonalak átszőtték a blokkot, takaróföldet kell rétegezni rájuk, és ilyenkor is jól jön a segítő kéz. Ha ezt is átszőtték már a gombafonalak, a hallgatók nagy örömmel látnak neki a borzolásnak. (Ennek a lépésnek semmi köze sincs a borzhoz, csupán a takaróföldet kell átmozgatni úgy, hogy a gombafonalak egyenletesen legyenek elosztva a blokkokon.)

Az egyes folyamatok között és ezután is jön az agráros szakma ismérve: a várakozás a jó termésre. A borzolás után apró, gombostűfejnyi kezdemények jelennek meg. Majd ezek előbb borsó nagyságúra, azután még nagyobbra nőnek. Ekkor következik a gombaszedés. Ezt minden gyakorlatos hallgató szereti, hiszen nem egy hétköznapi szüretről van szó. Egy termesztési periódusban összesen három terméshullám várható. A harmadik hullám után lecseng a gombatermés, és a blokkok kipakolását, a pince takarítását, fertőtlenítését követően ismét fogadásra kész a termesztő hely.

IMG_6932

Az egyesület elsősorban oktatási céllal üzemelteti a pincét – jó pár szakdolgozat is született már gombatermesztésről. Vállalkozó kedvű hallgatóink egy-egy ötlettel vagy felvetéssel a mi munkánkat is segítik, az egyesület pedig a gombatermesztés lépéseit felügyeli, hogy a szakdolgozathoz minél jobb eredmények szülessenek.

Vannak olyan gombafajok is, amelyek termeszthetők, ám termesztő egységben még nem sikerült termésre bírni. A Georgikon Kar agrobotanikus kertjében már több mint 10 éve van két mogyoróültetvény szarvasgombával oltva, melyek az elmúlt időszakban sikereket hoztak. A szentgáli és gyulafirátóti szarvasgomba-ültetvény is az egyetem gondozásában van, ahol tölgy-, bükk-, mogyoró- és fenyőcsemeték alatt remélünk értékes termést. A következő évben pedig egy másik keleti, gyógyhatású gomba termesztésbe vonására is kísérletet teszünk, a shi-take gombával, amit japán csiperkének is neveznek a vásárlók.

Az idei évben egy kisebb bravúrral zártuk a szezont: ki tudtunk jutni Keszthely városának piacára is. A vásárlók körében pozitív visszhangra talált a nagy és friss áru mellett az is, hogy a csiperke az egyetemen termett, ellenőrzött körülmények között, és hogy minden gomba a hallgatók munkájának eredménye. Így már nemcsak az egyetemi oktatók, dolgozók és hallgatók, hanem a keszthelyi lakosság is részesülhetett gombáinkból.

A hallgatók közül jó néhányan nem állnak meg a gyakorlati órák letudtával, azon túl is érkeznek segíteni, olykor több féléven keresztül is. A megszerzett élmények alapján pedig vállalkoznak arra, hogy saját maguk is termesszenek otthonuk pincéjében, fedett fóliasátrában vagy kibérelt helyen csiperkét. Néhány egykori Georgikonos hallgató már vezető pozíciókat tölt be gombatermesztéssel foglalkozó cégeknél – tudásuk és tapasztalataik alapjait pedig itt Keszthelyen, Magyarország első oktató gombapincéjében szerezték.

Baráth Szilveszter

Fotó: Szegedi Kinga