Nyár, nyár, színház! – Petőfi nyárösszegző

Bár az egyetem júniusban nyári üzemmódba váltott, és a színház hűsítő, koktélos álmokba révedt, most sem kellett attól tartani, hogy minket nem kínálnak meg belőle.

Amellett, hogy a háttérben már javában zajlott a készülődés a most már küszöbön álló, új évadra, a tavalyi repertoár sikerességét mi sem igazolhatta jobban, mint az, hogy a Petőfi Színház előadásait számos helyre hívták vendégszerepelni a nyári időszakban.

jegyiroda-500x270

Tartsunk most gyors nyárösszegzést, és nézzük meg, hogy töltötte a szünidőt a veszprémi teátrum!

A Városmajori Szabadtéri Színpadon június 20-án A Tündérlaki lányok előtt gördült fel a függöny a fővárosban, míg július 2-án a Csalódások című vígjáték varázsolta el közönségét ugyanezeken a deszkákon.

Az Oliver!, a színház nagysikerű musical-vállalkozása is meghívást kapott Budapestre, és nem is akárhová. Július 12-én és 14-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon elevenedett meg Dickens méltán híres regényklasszikusának színpadi adaptációja. A finálét követően a közönség percekig zúgó vastapssal jutalmazta a színészeket.

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója az Adáshiba című komédiát hívta meg színpadára, mely június 26-án volt látható. Ez az előadás a Tihanyi Szabadtéri Játékok műsorán is szerepelt július 27-én.

A Szarvasi Vízi Színházban a Csókos asszony című operettel vendégeskedtek a veszprémiek június 24-én.

Bár a Jeanne d’Arc premierének dátumát keresve egészen 2011-ig kell visszalapoznunk a naptárat, a produkció továbbra is töretlen lelkesedésnek örvend. Július 3-án Balatonfüreden kelt életre a máglyahalálra jutott lány története.

Ajkán június 20-án volt látható A Tündérlaki lányok, ezt egyetlen nappal megelőzve pedig Veszprémben gyúltak ki a fények, méghozzá a SingSingSingIII musical show alkalmából. A teátrum művészei és vendégszereplői az előadást követően közönségtalálkozóra invitálták a nézőket.

A horvát író, Miroslav Krleža születésének 120. évfordulójáról is megemlékezett a társulat. Ennek apropóján Dömölky János rendezésében mutatták be az Agónia című darabot. A veszprémi előbemutató június 17-én volt a Latinovits-Bujtor Játékszínben, július 7-én pedig Zágrábban vendégszerepelt a produkció. A kulturális ajándéknak is tekinthető előadást annak az ünnepségsorozatnak a részeként mutatták be, melyet Horvátország uniós csatlakozásának örömére szerveztek szomszédaink.

jegypenztar-500x270

Aki lemaradt volna róla, ne szomorkodjon, mert a darab szeptember második felétől látható Veszprémben, a Játékszínben.

A színház a VeszprémFest egyik színvonalas programjának is helyet adott, hiszen július 20-án Roby Lakatos hegedűvirtuóz koncertjét élvezhette a zenekedvelő közönség a teátrumban.

A fiatalokról sem feledkezett meg a Petőfi Színház, és az operaismertető sorozat zárásaként Veszprémbe hívták a Művészetek Palotájából A bűvös vadász című meseoperát, melyet június 17-én tekinthettek meg az érdeklődők.

A nyári visszapillantás után azonban ideje figyelmünket előre fordítani, mert nemsokára elstartol az új évad, melynek nyitóeseménye a már hagyománnyá vált színházi piknik lesz szeptember 14-én.