Ők vigyáznak ránk – Biztonságtechnika az egyetemen

Sokszor talán képesek vagyunk megfeledkezni arról, hogy az egyetem nem csak hallgatókból, oktatókból és ügyintézőkből áll. Vannak mások is, akiknek a munkája nélkül sokkal kellemetlenebbek lennének a mindennapjaink, például koszos termekben ücsörögnénk, vagy épp nem érezhetnénk magunkat biztonságban. Az Üzemeltetési és Biztonságtechnikai Főosztály igazgatóhelyettesével, Antal Jánossal beszélgettem arról, hogy kik, milyen berendezések segítségével és hogyan biztosítják azt, hogy mi, hallgatók nyugodtan tanulhassunk, szórakozhassunk, dolgozhassunk.

IMG_8596

Az egyetemen feladatot ellátó külsős biztonsági cég munkatársai szakirányú képesítéssel, és ennek megfelelően különleges jogkörökkel rendelkeznek. Indokolt esetben többek között ruházatot, táskát vizsgálhatnak át, személyazonosságot igazoltathatnak. Ők, és az egyes épületekben portaszolgálatot ellátó dolgozók fel vannak készítve a rendkívüli helyzetek kezelésére, a liftből való mentésre, valamint egy esetleges tűzeset során ellátandó legfontosabb feladatokra is.

A biztonsági szolgálat központja a B épület portáján található, itt futnak össze a szálak. Bármiféle rendkívüli esemény történik az egyetem veszprémi és egyéb képzési helyein, a jelzések ide automatikusan beérkeznek. Ennek okán a nap 24 órájában két fő lát el itt ügyeletet, járőrözési, felügyelő és egyéb feladatokat. Az N épület földszintjén este hat és reggel hat óra között találkozhattok a biztonsági személyzet tagjaival, míg az M épület portáján reggel hat és este tíz óra között köszönhettek rájuk. Az egyetemen dolgozó biztonsági őrök fegyver és egyéb kényszerítő eszközök nélkül látják el feladataikat, szükség esetén a megfelelő hatóságokat értesítik.

Munkájukat nagyszámú biztonsági kamera is segíti. Ezek pontos számát nem tudtuk meg, de azt igen, hogy olyan sok van belőlük, hogy azok valós időben történő nyomon követése lehetetlen és irreális feladat lenne. Kamerák figyelik többek között a nagy forgalmú bejáratokat, a sorompókat, az épületek belső tereit és az utcafrontot. Izgalomra azonban semmi ok, a felvételekhez csak a biztonsági szolgálat munkatársai férhetnek hozzá, az illetéktelen szemek számára azok rejtve maradnak.
A személyek védelme elsődleges, de nem kizárólagos fontosságú, így az egyes épületek személyre szabott kódokkal programozott riasztóberendezésekkel, tűzvédelmi rendszerrel vannak ellátva, de az I épület egyes részeiben kártyás beléptető rendszerrel is találkozhattok.

IMG_8610

A tűzjelző készülékek az épületek portáin vannak elhelyezve, de természetesen a B épületben dolgozó biztonsági szolgálat is azonnal értesül arról, ha rendellenességet észlel a rendszer.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi, hallgatók mit tehetünk veszélyhelyzet esetén. Az első és alapvető teendőnk az, hogy elsőévesként részt veszünk az évente megrendezésre kerülő biztonságtechnikai napon, hiszen ott minden lényeges információt megkapunk. Az emlékek azonban megfakulnak, fontos tehát tudnotok, hogy tanórai veszélyhelyzet esetén elsősorban az adott órát tartó oktatót kell értesítenetek, egyéb esetekben pedig a portaszolgálat munkatársaihoz vagy a biztonsági szolgálathoz kell fordulnotok. Találkozhattok olyan veszélyhelyzetekkel is, amelyek nem tűrnek halasztást (pl.: jelentős tűzeset), ilyenkor ne tétovázzatok, értesítsétek a megfelelő hatóságokat, majd szükség esetén a kiérkezésüket követően a biztonsági személyzettel együttműködve segítsétek a tájékozódást.

A B és az I épületben az országos adatbázisban is szereplő, bárki által használható félautomata defibrillátor készülékek is találhatók. Az ott dolgozók ki vannak képezve ezeknek a használatára, aggodalomra azonban semmi ok, a gépek magyar nyelvű, hangos utasításokkal is segítik a használatot. Az egyes szervezeti egységeknél elsősegély-felszerelés és képzett elsősegélynyújtó személy is található.

Kérdéses lehet még számunkra az elveszett és talált tárgyak esete is. Ha találtok valami olyat, ami (még) nem a tiétek, azt minden esetben az adott épület portaszolgálatán kell leadnotok, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel a talált dologról, majd értesítik az Üzemeltetési és Biztonságtechnikai Főosztályt. Ezt követően ők megpróbálják felkutatni a dolog gazdáját. Elvesztett tárgyak esetén tehát a portát és a főosztályt kell felkeresnetek a siker reményében. Az elmúlt években volt már példa arra, hogy a biztonsági kamerák segítségével sikerült az egyetem területén rosszindulatú, a személyes tulajdon elleni tevékenységet folytató illetőt felkutatni és felelősségre vonni.

IMG_8599

Többek között ezért lényeges, hogy kerékpárotokat a kijelölt tárolókban, jó minőségű zárral rögzítve helyezzétek el. A tárolókat kamerák őrzik, amelyek persze nem nyújtanak 100 százalékos védelmet, de visszatartó erővel rendelkeznek, valamint segítséget nyújthatnak, ha valamiféle probléma merül fel a biciklivel.

Úgy gondolom, hogy van miért hálásnak lennünk, sokan vigyáznak ránk miközben az egyetem padlóját és padjait koptatjuk. Nem nagy erőfeszítés, ha ezt legalább a napi köszönéssel megháláljuk nekik.

Fotók: Gombás Kornél