Színházi hétvége

A kultúrakedvelőknek és a vizsgaidőszak felejtőinek kedvez ez a hétvége, hiszen most rendezik meg a Pannon Színházi Fesztivált. Zenés, táncos, komoly, könnyed, vidám és szomorú, mindegyik remek előadásnak ígérkezik.

Ma, azaz június 26-án este kilenckor a Dubniczay Palota udvarán az Omnibusz premierje látható. Ezt a Karinthy Frigyes adaptációt a kabarékat kedvelőknek ajánljuk, hiszen könnyed vígjátékhoz méltón mosolyt csal mindenki arcára. Kissé pikáns társadalomkritikáján csak nevetni lehet, az irónia pedig végig központi szerepet élvez. Aktualitását éppúgy megőrizte, mint az író korában. Bár az emberek nem járnak minden nap csokornyakkendőben, attól még ugyan olyan élmények érik őket, a politika elleni küzdelmek néha csakúgy viccesnek tűnnek, mint akkoriban. Napi eseményekről szól, mégis nem mindennapi kontextusban. Nevetve sírhatunk világunk romjaiban, mindezt jobbnál-jobb poénokkal fűszerezve.

Az Érseki Palota előtti téren szombat este kilenckor kezdődik a János Vitéz. Újra visszatérhetünk egy mesebeli világba, ahova a színészek csilingelő énekhangja varázsol minket. Petőfi Sándor klasszikussá vált műve egészen más kontextusban jelenik meg a színpadon. A gyermekszínészek hihetetlen erőteljes és lelkes játéka igazán visszaadja a darab mondanivalóját gyermekien bölcs naivitással. A humor itt is elmaradhatatlan kellékként jelenik meg, bár együtt sírhatunk néhány fájdalmas jelenetben is. Ráébredhetünk, hogy miért érdemes szerelembe esni annak ellenére is, hogy a mesebeli gonosz alak mindig ott toporog a sarkunkban. A hazaszeretet és a honvágy elmaradhatatlan kettőse is végigkíséri a történetet.

Vasárnap délután ötkor az Ágacska zenés mesejátéka gondoskodik arról, hogy a Dubniczay Palota udvarán sok gyereknek és szülőnek mosolyt csaljanak az arcára a szervezők . Bármelyiket is választjuk, a vidámság végigkísér minket, és ne feledjük, hogy színház az egész világ!