Testbeszéd az állásinterjún

A testbeszéd 55%-ban, a hangszín 38%-ban befolyásolja az interjún a rólunk kialakított képet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem fontos az, amit mondunk az interjú alatt, ez a szám csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy nem mindegy milyen üzenetet közvetít nonverbális kommunikációnk.

Bizonyára sokatok volt már abban a helyzetben, hogy pályáztatok akár egy diákmunkára, vagy végzősök pályakezdőként az első munkahelyükre, majd behívtak titeket egy interjúra. Ilyenkor számos kérdés megfogalmazódik bennetek, hiszen az állásinterjún mindenki szeretné a legjobb benyomást tenni leendő munkaadójára. Mik is azok a dolgok, amire érdemes figyelni egy ilyen elbeszélgetésen?

Interjú

Az idegen nyelvi kommunikációra és a szakmai kérdésekre való felkészülés mellett fontos figyelnünk arra, hogy a nonverbális kommunikációnk és megjelenésünk milyen képet tükröz rólunk. Legyünk alkalomhoz illően öltözve, hogy öltözékünk is tükrözze azt, hogy komolyan vesszük az állást. Legtöbb helyen a jól képzett fejvadászok, toborzók nemcsak a tudást, hanem a gesztusokat is figyelik az első pillanattól kezdve, hiszen ez nagyon sok mindent elárul a munkamorálról. Mielőtt még ezekről olvasnátok, fontos megjegyeznem, hogy nem érdemes szerepet játszani az interjú alatt, hiszen ahogy a leendő főnöködnek, úgy neked is érdeked, hogy passzolj a pozícióba, meglegyen a szimpátia, hogy hosszabb távon együtt tudjatok dolgozni. A testbeszédről írt állítások csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy miről árulkodik a testünk a kérdező felé, milyen praktikák léteznek arra, hogy előnyt tudj kovácsolni tested apró rezzenéseiből.

Ne feledkezz meg a mosolyról!

Az első, és véleményem szerint a legfontosabb dolog a mosoly. Fontos a szimpátia, így pozitív pont, ha többet mosolygunk, nyitottak vagyunk, kérdezünk. A proaktív, nyitott személyiség egy aduász minden pozícióba. Így ne becsüljétek alá a mosoly erejét, hiszen ez segít abban, hogy leendő munkaadóitok egy potenciális kollégát lássanak a személyetekben! Ha mosolygunk, azt jelzi a kérdező számára, hogy kényelmesen, jól érezzük magunkat az elbeszélgetésen, ami számukra is pozitív visszajelzés. Most, a vírus alatti időszakban az online interjúk alatt se feledkezzetek meg erről, ha pedig személyesen interjúztok és maszkban kell lennetek, ne feledjétek, hogy a szemetekkel is tudtok mosolyogni!

Érintés

Ha tudatosan nem is figyelünk rá, bizony az érintésnek nagyon nagy szerepe van az első benyomásnál. Mindenképp várjuk meg, hogy az interjúztató kezdeményezze az első kézfogást. A túl gyenge kézfogás kiábrándító, a túl erős, szinte már rángató hatású kézfogás pedig megfelelési kényszert tükröz. Kézfogásunk legyen határozott, energikus, de nem szorító, finoman rázzuk meg illető kezét, de ne rángassuk és tartsuk a szemkontaktust.

Kéz

Érdemes figyelni a kezünkre az interjú alatt, ez is rengeteg dolgot elárul zárkózottságunkról, izgalmunkról, bizonytalanságukról. Főleg pályakezdők, fiatalok esetében gyakoribb a karba tett kéz, ami nem túl előnyös, hiszen zárkózottságot, védekezést tükröz. Mások folyton mozgatják, hadonásznak a kezükkel, nem tudják izgalmukat leplezi. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha magunk előtt az asztalon vagy ölünkben összekulcsoljuk a kezünket, ezzel akadályozva annak mozgatását, ahelyett hogy zsebre vagy csípőre tennénk, esetleg támaszkodnánk rajta.

Láb

A legjobb, ha térdünk és bokánk egymással párhuzamosan van, vagy a bokánkat összekulcsoljuk hátul. A keresztbe tett ringatózó láb az unalom jele, a túl nagy terpesz lazaságra utal.

Szem

Mindig tarts szemkontaktust. Valóban mindig jó ez? A túlzott, erőltetett szemkontaktusból hamar lehet látni, hogy az illető figyel a gesztusaira, tehát nem őszinte, ha pedig kerüli a tekintetet szintén ezt sugallja. Ha folyamatosan tartod a szemkontaktust, a bámuló tekintettől a kérdező kellemetlenül érezheti magát. Hölgyek esetében sminknél a kevesebb néha több, érdemes nem az interjún kísérletezni a legszínesebb palettánkkal, hanem egy szolid, visszafogott sminket választani. Az érdeklődő szempár, a nyitott tekintet mindenképpen pozitív és őszinteséget sugároz.

Bólogatás

A pályázók a bólogatással azt szeretnék tudatosítani, hogy megértették, amit az interjúztató mond. A túlzott bólogatással pont az ellenkezője tudatosul a kérdezőben, vagyis az, hogy nem értettük, amit mond, túl akarunk lenni a szituáción. Érdemes hanyagolni a bólogatást és csak akkor használni, ha valóban megértettünk valamit. A fejünk gyakori mozgatása, elmozdítása arra utal, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat az adott helyzetben.

Fotók: pixabay.com, unsplash.com