Minimalizmus, esszencializmus és a tudatos vásárlás

Az utóbbi évben a világon mindenhol emberek milliói kényszerültek heteket, hónapokat eltölteni a négy fal között. Ebből kifolyólag úgy gondolom, hogy sosem volt nagyobb szükségünk arra, hogy ne csak egy helynek érezzük a lakásunkat, hanem az legyen kényelmes, funkcionális és letisztult annak érdekében, hogy a saját otthonunkban valóban otthon érezzük magunkat.

A fogyasztói társadalom nagy fintora, hogy mindent ránk akarnak sózni különféle reklámokkal és promóciókkal, amelyek lássuk be, működnek. Valóban elhisszük, hogy szükségünk van egy huszadik fajta samponra is, és a legtrendibb pink színű konyhai robotgéppel teljes lesz majd az életünk.

A szekrényeinkből folynak ki a ruhák, a fiókjaink tele vannak beszáradt tollakkal és bár emlékszünk rá, hogy a múltkor vettünk egy nyolcadik ollót is, mégis, amikor szükségünk lenne rá, egyet sem találunk. Vásárolunk, mert úgy érezzük, hogy ettől majd boldogok leszünk, de valójában csak frusztráltabbá válunk a körülöttünk lévő „cuccoktól”.

Az évek során sokszor magamon is észrevettem, hogy egészségtelen a kapcsolatom az általam birtokolt tárgyakkal, a vásárlást pedig mintegy jutalomként használom. Nagyjából két éve kezdtem megismerkedni a minimalizmussal és esszencializmussal, és az utóbbit sokkal közelebb érzem magamhoz.

2019 vége óta nagyjából nyolcszor költöztem mindösszesen két bőrönddel, ez pedig tényleg rákényszerített arra, hogy átgondoljam, mi az, amire valóban szükségem van és rá kellett jönnöm, hogy a tárgyak csak tárgyak: használati eszközök, amelyek segítenek és szolgálnak engem, minket, embereket a mindennapokban és nem kell, hogy függjünk tőlük.

Számomra a minimalizmus és az esszencializmus is egyfajta gondolkodásmódot jelent, mint sem szigorú keretek közé szorított életet, amely azzal egyenlő, hogy nem birtoklunk tárgyi eszközöket és megtiltjuk magunknak a vásárlást. Nem függök érzelmileg a tárgyaktól, amelyek körül vesznek, ebből kifolyólag pedig nem érzek késztetést sem arra, hogy megvásároljak olyan dolgokat, amelyekre nincs szükségem.
Ennek a felismerésnek köszönhetően pedig rengeteg stressztől és felesleges kiadástól kímélem meg magamat a mindennapokban és most, hogy elkezdtem dolgozni az egyetem mellett végre el tudok kezdeni félretenni a jövőbeni terveimhez.

A következőkben szeretném megosztani a tapasztalataimat és tippjeimet ezzel az életstílussal kapcsolatban. Talán kicsit megkönnyítem a dolgod, ha ez téged is érdekel, de nem tudod, hogyan vágj bele.

Gondold át, miért szeretnéd ezt csinálni!

Szeretnél rendet és nyugalmat magad körül / pénzt spórolnál a jövőbeni terveidhez / vagy csak szimplán eleged van abból, hogy nem találsz meg semmit a saját otthonodban? Bármilyen belső motiváció jó lesz, de neked kell akarnod a változást és készen állni rá, hogy nem lesz mindig könnyű.

1. Kezdj el rendet rakni és selejtezni!

Ez a lépés a legnehezebb és ez tart a legtöbb ideig, így akár a kategóriánkénti, akár a szobánkénti opciót választod, a lényeg, hogy vágj bele. Mindig az első lépés a legnehezebb és sokan a változástól is félnek, így nagyon fontos, hogy ne csak a gondolkozásig és tervezgetésig jussunk.

Ha végképp nem tudod, hogyan kezdj neki, próbáld ki a következő 31 napos kihívást: az első nap 1 dologtól szabadulj meg, a második nap 2-től, a harmadik nap 3-tól és így tovább. A hónap utolsó, 31. napjáig így összesen 496 tárgynak tudsz búcsút mondani. Ezt aztán bármelyik hónapban megismételheted és mindig lehet emelni a limitet (pl. ma kétszer annyit dobok ki).

Néhány tipp, hogy mitől szabadulj meg először:

  • ami nem működik és nem lehet megjavítani,
  • ami üres vagy törött,
  • aminek lejárt a szavatossága,
  • amihez az utóbbi egy évben nem nyúltál hozzá,
  • ami nem jó rád, kinyúlt, lyukas, foltos (ruhák, ágyneműk, stb.),
  • amiből több van, mint amire szükséged van.

Ezek közül biztos lesznek dolgok, amiket eladhatsz, eladományozhatsz, elajándékozhatsz vagy újrahasznosíthatsz. Ami pedig tényleg szemét, a bolygónk és mindannyiunk érdekében válogasd szét és gyűjtsd szelektíven.

2. Vásárolj tudatosan!

Nem, nem azt mondom, hogy innentől kezdve tilos bármit is megvenned. Viszont mielőtt megvennél valamit, tedd fel magadban ezeket a kérdéseket és gondold át, hogy valóban szükséged van-e az adott tárgyra / eszközre / ruhára, stb.:

  • Szükséged van-e rá? Van-e esetleg már otthon egy ugyanilyen vagy hasonló tárgyad, ami jól működik és megválnál-e tőle, ha ezt most megvásárolod?
  • Megéri-e x órát dolgoznod érte? Gyors fejszámolással könnyen kiszámolható, hogy az órabéredet figyelembe véve hány órát kell egy adott tárgyért dolgoznod. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem a pénz az, amivel bármiért fizetünk, hanem a munkánk, amit aztán pénzzel díjaznak.
  • Valóban fogod-e használni / élvezni azt a tárgyat? Egy növényt vagy egy dísztárgyat egyértelmű, hogy nem fogsz használni. Ilyenkor kérdezd meg magadtól, hogy boldog leszel-e attól, ha az otthonodba hozom ezt a tárgyat, jó érzés lesz-e ránézni?

Ha pedig még ezen kérdések után is kérdőjelesnek ítéled meg a vásárlás tárgyát menj haza és aludj rá egyet. Másnap reggel, tiszta fejjel ismételten gondold át, hogy mit szeretnél.

Továbbá fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy legyünk tudatában annak, hogy a legtöbb üzlet egy-két héten belül köteles visszavenni az általad még nem használt ruhát vagy terméket, így ha már másnap bánod a vásárlásod tárgyát, van lehetőséged visszavinni azt.

3. Rendszeresen vizsgáld felül a helyzetet!

Még a legtudatosabb vásárlóval és a legelkötelezettebb esszencialista / minimalista személlyel is előfordulhat, hogy elszalad vele a ló és olykor megvásárol néhány dolgot, amire nincs is annyira nagy szüksége. Továbbá az is megtörténhet, hogy egy új termék nem válik be, vagy az új, tökéletesnek tűnő pulóverról kiderül, hogy rettentően kényelmetlen és az is teljesen természetes, ha az idő előrehaladtával változnak a preferenciáink és a stílusunk.

Semmi sem annyira állandó az életünkben, mint a változás, ezért is nagyon fontos, hogy két-háromhavonta felülvizsgáljuk a helyzetet és a megváltozott körülményeinket figyelembe véve megkérdezzük magunkat, hogy a jelenben mi az, amire szükségünk van, mi az, ami boldoggá tesz minket.

4. Mi legyen az ajándékokkal?

Előfordulhat az is, hogy a születésnapi / névnapi / karácsonyi / stb. ajándékozások alkalmával a családtól és barátoktól is kapunk olyan dolgokat, amelyeket magunktól nem vinnénk be az életterünkbe, mégsem akarjuk azokat visszautasítani, nehogy megbántsuk a hozzánk közel állókat.

Megoldásként egy elég kézenfekvő dolgot javasolnék: beszéljétek meg, hogy minek örülnél és mire lenne szükséged. Szinte biztos vagyok benne, hogy sok fejtöréstől kímélheted meg ezzel az ajándékozó felet, hiszen mindketten biztosak lehettek benne, hogy örülni fogsz az ajándékodnak. Ha mindenképp meglepetést szeretne okozni az ajándékozó javasold neki, hogy vegyen neked élményt: mozijegyet, utazást, netflix előfizetést vagy akár szabadulószoba belépőt; ha pedig ez sem opció említsd meg, hogy mely üzletekbe kapnál szívesen ajándékkártyát.

Mint látható, a minimalista és esszencialista szemlélet és életstílus kéz a kézben járnak a tudatos vásárlással, amiből nemcsak mi, hanem hosszútávon a bolygónk is profitál. A fogyasztói társadalom mindaddig nem fog változni és változtatni, amíg van, aki fogyasszon. A mában tett kis lépéseink alakítják a jövőt és döntik el, hogy mely irányba halad a világ. Te merre szeretnél menni?