Tudomány Napja a Pannon Egyetemen

A Magyar Tudomány Ünnepe országos programsorozatához csatlakozva a Pannon Egyetem november 6-án a B épület aulájában tartotta meg ünnepi ülését. Az esemény nyitásaként Molnár Orsolya zongoraművész és Molnár Péter klarinétművész játszottak.

DSC_2639 V k

Ünnepi beszédét elsőként a Pannon Egyetem rektora, Dr. Friedler Ferenc tartotta meg, aki a tudomány és a mindennapi élet kapcsolatának fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy az egyetem az 1797-es Georgikon Kar megalapításától napjainkig kiemelkedően teljesít, és több tudományág fejlesztéséhez, kutatásához is aktívan hozzájárult. A rektor után az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára, Dr. Palkovics László tartotta meg beszédét. Kiemelte, hogy kutatni nem csak hasznos, de érdemes is. Ezen kívül megemlítette azt is, hogy a felsőoktatási intézmények kompetenciájukkal járulnak hozzá a kutatásokhoz. A Pannon Egyetem fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, mely a város szempontjából is meghatározó. Lényegesnek tartotta még, hogy az egyetem fontos találkozási pont az idős tudós nemzedékek és a fiatal hallgatók számára.

DSC_2721 V k

Az ünnepségen díjakat és kitüntetéseket adtak át. A legmagasabb egyetemi tudományos elismerést, a Doctor Honoris Causa címet adták át Dr. Gyulai József akadémikusnak, iskolateremtő munkássága elismeréseként. A veszprémi önkormányzat által alapított Polinszky-díjat Dr. Bertók Botond egyetemi docens vehette át. A Polinszky-ösztöndíjban négy egyetemi hallgató részesült. Az eseményen sor került még a 22 doktorandusz PhD doktorrá avatására is.

Az ünnepségen készült képeket ide kattintva tekinthetitek meg.

Nagy Petra

fotók: Domján Attila