Világjáró Klub a Központi Kollégiumban

2014. november 11-én, kedden Horváth Sándor barlangkutató “Utazás a Tapolca alatti csodavilágba” címmel tartott előadást a Központi Kollégium földszinti tanulójában. Az esemény résztvevői a Tapolca alatt rejlő barlangvilág egyedülálló képződményeit és gyönyörű tavait ismerhették meg. 

VilagjaroKlub_1

A város alatt elterülő barlangrendszer összesen mintegy 12000 méter hosszúságú, 1982 óta fokozottan védett természeti érték. 1938-ban a barlangászok csónakázásra alkalmas részt alakítottak ki a törmelékek eltávolításával. A Kórházbarlang háborúk idején óvóhelyként is szolgált, 1982-ben pedig gyógybarlanggá nyilvánították. Kiépített, gyógyhellyé alakított termeit a kórház tüdőgyógyintézete évtizedek óta eredményesen hasznosítja asztmás betegek kezelésére.

VilagjaroKlub_3

Horváth Sándor mesélt arról is, hogy a barlangászat nem csak egy hobbi. Komoly szakértelem és természetesen elhivatottság szükséges hozzá, illetve a baleset kockázatát is vállalni kell, a kisebb-nagyobb zúzódások pedig teljesen megszokottak a munka során. A sok fáradtság, beleölt energia és idő azonban rögtön megértül egy-egy új felfedezés alkalmával. A kérdésre, hogy miért ez a szenvedélye, a barlangkutató így válaszolt:
“Másnak a sport jelent kikapcsolódást, vagy egy sörözés a barátokkal, nekünk ez. Jártunk a Holdon, megmásztuk a legmagasabb hegycsúcsot, de hogy mi van a lábunk alatt 15-20 méterrel, arról fogalmunk sincs.”

Szabó Virág

Fotók: Domján Attila