Világot láttunk Franciaországban

November 24-én este a Központi Kollégiumban rendezték meg a Világjáró Klubot. Az előadás alkalmával Franciaországot barangoltuk be Dr. Mód Péter közreműködésével. A népszerű rendezvénysorozaton rengeteg érdeklődő figyelte Péter szavait.

vilagjaro_05

Először Reimsben jártunk, ahol nevezetes épületekről, múzeumokról láthattunk képeket, többek között láttuk a katedrálist, ami megtévesztésig hasonlít a párizsi Notre-Dame-ra.

Majd utunk Párizsba vezetett, ahol a nevezetes épületetek megtekintése után az Eiffel-torony történetét is meghallgathattuk. Bizonyára nem sokan tudják, de Eiffel ezt először Magyarországon akarta megépíteni, de az akkori magyar társadalom ezt az ötletet nem támogatta, így „kénytelen” volt Párizsban megalkotni. Az ottaniak sem rajongtak az ötletért, de végül belementek, és azóta ez a torony az ország jelképe. Megtudhattuk, hogy az Orsay Múzeum eredetileg pályaudvarnak készült, de bizonyos okok miatt nem fejezték be, így alakították át múzeummá.

A francia kultúrában rendkívül jellemző a díszesség. Mindenhol aranyozott épületek, kapuk, oszlopfők, bútorok találhatók. És egyik pozitív tulajdonsága a franciáknak, hogy egy nagyon régi épületbe is képesek modern kiállításokat szervezni. Sokan azt gondolják, hogy ez nem illik oda, de tudnunk kell változni, hiszen egy, a plafonról lelógó gumi rák a következő században már műkincsnek számíthat.

vilagjaro_06

Majd betekintettünk a Louvre-ba is, ahol az egyiptomi kultúrától a múlt századi festők műveiig minden megtalálható volt.

vilagjaro_01

A bátrabbak az előadás előtt, alatt és után megkóstolhatták a franciák kedvelt ételét, a csigát (ami tényleg igazi csiga volt, és nem kakaós), valamint a forralt borral melegedhettek fel a kissé hűvös időben.