7. Közép-európai Matematikai Olimpia

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara 2013. augusztus 22. és 28. között rendezte meg a 7. Közép-európai Matematikai Olimpiát (7th Middle European Mathematical Olympiad, MEMO) Veszprémben. A verseny szervezését a kar mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program és a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány támogatta.

MEMO2

A megmérettetésen 10 ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia) csapatai vettek részt, minden nemzetet a matematikai olimpiai válogató versenyeken legeredményesebben szereplő diákok képviselték. A versenyt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) szabályaival egyező módon rendezik minden évben azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás-nevelést. A közép-európai régió 60 középiskolása egyéni és csapatversenyeken mérte össze tudását. Az egyéni fordulóban 5 óra állt rendelkezésükre 4 feladat megoldására, a csapatversenyen szintén 5 óra alatt kellett a 6 fős csapatoknak együtt dolgozva 8 feladatot megoldani. Az algebrai, geometriai, számelméleti és kombinatorikai témakörökből összeállított kérdéssorokat a verseny előtt véglegesítették a szervezők és a kísérőtanárok. A feladatsorokat angol nyelven és a saját anyanyelvükön is megkapták a versenyzők.

A verseny jelenlegi formáját 2007-ben nyerte el a korábban majdnem 30 éven át tartott osztrák-lengyel tudáspróba folytatásaként. Magyarország 2008 óta vesz részt a megmérettetésen. A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola diákjai többször sikeresen szerepeltek az olimpián, ennek köszönhetően ajánlotta fel a Műszaki Informatikai Kar, hogy az idén először Magyarországon rendezett versenynek otthont ad. A rendezvényen a szakmai programok mellett a környék nevezetességeivel is megismerkedhettek az ifjú tehetségek.

Forrás: Műszaki Informatikai Kar