"Az ember semmi más, mint amivé önmagát teszi"

Szeptember 10-én rendezték a Műszaki Informatikai Kar évnyitóját, és az elsős diákok hivatalos egyetemi polgárrá avatásának ceremóniáját. Belépésemkor Dvorák-szimfónia lüktető taktusai keveredtek a diákok, szülők, rendezők halk morajával.

Az ünnepi műsor Cavallini: Adagio és tarantella című művével vette kezdetét, amit Molnár Orsolya gyönyörű zongora- és Molnár Péter klarinétjátéka hívott elő a kottából.

A felemelő dallamok után dr. Mihalovics Árpád rektorhelyettest kérték fel tanévnyitó köszöntőjének megtartására. A professzor hangsúlyozta a kar fontosságát a 21. században, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ez az időszak nemcsak a szakemberré válás, hanem az emberré válás időszaka is. Ünnepi beszédének végén, a francia impresszionista festő Monet szavait mondta el útravalóul a diákoknak: „Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”

img_8742Ezt a vezérfonalat követve, dr. Friedler Ferenc dékán is szólt néhány szót az elsős diákokhoz. Beszédében az oktatás, a kutatás, a kutatásfejlesztés és a tehetséggondozás fontosságát helyezte előtérbe. Mindemellett kiemelte, hogy az egyetem Műszaki Informatikai Kara az országban és világviszonylatban is előkelő helyen áll. Eredményes tanévet kívánva, beszédét ő is egy idézettel zárta, mely a korszakalkotó feltaláló, Edison száját hagyta el egykoron: „A nagy kihívások először munkának látszanak. “Ezzel az idézettel adott hangot annak a gondolatsornak, amelyben kifejtette, hogy fel kell ismerni a munkába csomagolt kihívásokat, és élnüni kell a lehetőségeinkkel.

A beszédek elhangzása után a Műszaki Informatikai Kar által alapított „Kiváló Munkatárs” kitüntetést adták át Vidákovics Emesének, sokévi kitartó munkájáért és kimagasló tevékenységéért. A kitüntetések, elismerések és emlékplakettek átadásának sorát, a Matematika Tanszék által kiírt matematika verseny eredményhirdetése zárta. Jutalomban részesült a III. helyen végzett, Szondi Szabolcs, a II. helyet elért, Kadanoczki Helga és az I. helyet kiérdemlő, Ősz Edina mérnök informatikus hallgató. Az oklevelek kiosztását követően, az egyetem újonnan megválasztott szeniorja feltűzte az elsős évfolyamot jelképező szalagot a kar zászlójára, majd elhangzott az először kissé bátortalan, majd egyre hangosabban szóló eskü, melyet Németh Anett elsős hallgató vezényelt a pulpitusról. A fogadalomtétel után az ünnepséget záró, de az intézményi életet nyitó egyetemi polgárrá fogadás következett. Az elsősök sorban kezet fogtak a rektorhelyettessel és a dékánnal, s ezzel hivatalosan is Alma Mater tagjaivá váltak.

img_8861