Balaton Sound 2012

2007 óta már az elektronikus zene szerelmeseinek sem kell külföldre menniük, hogy egy prémium fesztivál keretein belül a szcéna legnagyobb húzóneveit láthassák. A Balaton Soundot immár hatodik alkalommal rendezik meg Zamárdiban, az elektro-fesztiválozók idén július 12-15. között partizhatnak a Balaton partján.

Extra nap
Az igazi fanatikusok azonban jobban teszik, ha egy nappal korábban érkeznek, 2012-ben ugyanis hosszabb lesz a Balaton Sound. A rajongók már egy nappal korábban, július 11-én, szerdán délutántól birtokba vehetik a helyszínt, ahol nem mindennapi programban lehet részük. Igazi ritkaságként Ákos nyáron csak három fesztiválon – a VOLTon, a Soundon és a Szigeten – adja elő legújabb, 2012-es szintirock produkcióját. A programban a legnépszerűbb Bonanza Banzai és Ákos-dalok szólalnak meg, 21. századi hangszereléssel. A nulladik napon azonban nemcsak ő, hanem egy világsztár is fellép: a Grammy-díjas holland DJ és producer Afrojack adja majd meg a fesztivál alaphangulatát, aki napjaink legtrendibb elektro house slágereket jegyzi. Mellette a szintén holland, feltörekvő house DJ és producer, Apster melegíti be a Sound közönségét, akit Afrojack kiadója, a Wall Recordings fedezett fel. Az extra napot bemelegítő, 8500 Ft-os jegyárért lehet élvezni.

A DJ-k az új rocksztárok
Ahogyan eddig, a Sound fellépőinek listája idén is rendkívül illusztris és sokszínű. Nem csoda, hogy manapság, amikor a DJ-k fellépései iránt óriási az érdeklődés, és sok helyen szinte rocksztárként ünneplik őket, a Balaton Sound szervezői örömmel jelentették be, hogy a legjobban várt sztárok közül nem kevesen érkeznek hozzánk. A fesztivált a pokoli nevű svéd Avicii nyitja, a fiatal generáció legmenőbb electro house előadója, aki alig múlt huszonkét éves, de már most szupersztár. Érkezik Fritz Kalkbrenner, Paul Kalkbrenner öccse is, aki újságíróból lett a kortárs német e-zene ismert alakja, aki előszeretettel merít ötleteket hiphopos, house-os és akár soulos témákból is. A Pendulum alapítóinak, Rob Swire és Gareth McGrillen electro house projektje, a Knife Party is a nyitónapon játszik, ahogyan a mainstream elektronikus zene egyik legnagyobb neve, a skót Calvin Harris is. A nemzetközi hírű DJ-producer Martin Solveig is a csütörtöki napon szólaltatja meg az utóbbi idők egyik legkedveltebb partislágerét, a Hello-t.
A második nap abszolút headlinere kétségtelenül a Soundra már hazajáró David Guetta, aki sorban ötödjére teszi tiszteletét Zamárdiban, de jön Sven Väth is, a német elektronikus színtér egyik legfontosabb alakja, aki több mint harminc éve van a pályán, a Soundon pedig ő is többször megfordult már. A Gossip üdítő kivételt képezve foglalja el pénteken a színpadot korunk egyik legkúlabb énekesnőjével, Beth Dittoval. A Gossip a modern indie rock nagy családjába tartoznak, de elsősorban a dance-punk irányzathoz köthetők. Július 13-án ismét egy különlegesség szem- és fültanúja lehet a közönség: Yonderboi Ákoshoz hasonlóan csak a három szigetes fesztiválon lesz látható. A nemrég „Az év hazai elektronikus zenei produkciója”-díjjal kitüntetett, külföldön is elismert zenész hivatalos formában 2007-ben lépett utoljára fel, és most is csak a szervezők rábeszélésének köszönhetjük az exkluzív produkciót.
Talán senkinek nem kell bemutatni a brit techno keresztapját, az acid house veteránját: a világhírű DJ és producer, Carl Cox július 14-én hozza lázba a Sound közönségét. Ugyanezen a napon jön Dubfire, a koromfekete, polírozott króm techno istene, és az élő legenda brit Sasha, az acid és progresszív house nagyágyúja. Kanadából érkezik Dan Snaith egyedülálló, pszichedelikus elektronikus zenei formációja, a Caribou, mégpedig egy komplett zenekarral. Paul Kalkbrenner, a Berlin Calling sztárja, az európai techno kultúra legfelkapottabb DJ-producere lesz a szombati nap headlinere.
A zárónapon többek között a neo-pszichedelikus irányzat hőse, az Animal Collective igézi meg komplex zenéjével a fesztiválozókat. Example, azaz Elliot Gleave az elektronika felől közelít majd a hiphophoz, és érkezik a Swedish House Maffiából a görög felmenőkkel rendelkező house DJ, producer és remixer Steve Angello. Az utolsó nap legnagyobb dobása a Björk helyére érkező holland DJ és producer Armin van Buuren, a trance univerzum legismertebb alakja, akit a DJ Magazine 2007 és 2010 között négyszer választott meg a világ legjobbjának.
A Balaton Soundra június 30-ig elővételben 14 ezer, július 1-től és a helyszínen 15 ezer Ft a napijegy. A négynapos bérlet június 30-ig 35 ezer Ft-ért, július 1-től és a helyszínen pedig 38 ezer Ft-ért szerezhető be. A sima bérlet a helyszínen plusz 4 ezer Ft-ért átváltható a nyitónapra is érvényes bérletre, ami ennek megfelelően elővételben 39 ezer, illetve 42 ezer Ft-ért váltható. Idén is lehet perc alapú fesztiváljegyet vásárolni, a tervek szerint már a 0. napokra is igénybe lehet majd venni a perc alapú jegyeket, viszont mindig csak az adott napra lehet jegyet váltani.

Forrás: zenet.hu