Biztonsági Felhő

A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése

Az innovatív szakemberekből álló alkotóműhelyünkben, a KÜRT-ben sikeresen létrehoztunk egy legújabb IT trendeknek megfelelő fejlesztést. Célunk a jelenlegi rendszereknél sokkal biztonságosabb számítási felhő rendszer kialakítása volt, amelyeken olyan magas minőségű szolgáltatásokat is lehet működtetni, ahol fontos szempont a bizalmasság: ilyen terület például a szoftverfejlesztés és a tesztelés. Ezzel a KÜRT sikeresen zárta a GOP-2010-1.3.1 pályázati konstrukcióban beadott „Üzleti célú szoftverfejlesztést és biztonságos üzemeltetést támogató szolgáltatások megvalósítása cloud technológiájú infrastruktúrán” című projektjét.
Eddig évekig attól volt hangos a világ, hogy nehogy valaki kitegye a vállalati adatait a webre, mert az kockázatos és veszélyes: mindenki ássa el a szervereit, falazza be az adatait, abból nem lehet baj. Most pedig a cloud (felhő) pont ennek ellenkezőjéről szól: ki az adatokkal a felhőbe, mert az költséghatékony és bárhonnan elérhető. Ez egy gyökeres átalakulás, amit valóban sokaknak érdemes meglépni, de csak a megfelelő biztonsági politika mellett, mert új kihívásokat jelent a bizalmasság, sértetlenség és rendelkezésre állás biztosítása a felhő alapú környezetben, amely egy összetett rendszer.
A felhő esetében különböző helyről származó szoftverek és hardverek működnek együtt, mindegyik működhet akár teljesen más helyszínen is. Ennek a rendszernek minden láncszeme sérülékeny pont lehet, amelynek hibáját rosszindulatúan kihasználhatják. A tapasztalatunk azt mutatja, hogy a problémát mindig az okozza, hogy nem törődnek a kockázatokkal, nem fordítanak elegendő erőforrást a sérülékenységek megkeresésével és befoltozásával.
Kutatásaink során kiemelten foglalkoztunk a felhővel és a felhőbe kitett szolgáltatásokkal, alkalmazásokkal, és abban láttuk a megoldást, hogy egy biztonságos cloud infrastruktúrát hozzunk létre magas szintű nemzetközi biztonsági szabványoknak megfelelően kialakított környezetben. Ebben a saját építésű cloud infrastruktúrában, a Biztonsági Felhőben virtuális erőforrások és nagy értékű fejlesztő, tesztelő és egyéb szoftverek érhetők el költséghatékony, használat alapú bérleti konstrukcióban.
Ez az új típusú árazási modell elérhetővé teszi a legmodernebb fejlesztést, tesztelést és sérülékenység vizsgálatot támogató szolgáltatásokat azok számára is, akik eddig nem engedhették meg maguknak a magasabb minőséget és a fokozott biztonságot.

KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.