ELNÉPTELENEDETT EGYETEM – VESZÉLYHELYZET: KORONAVÍRUS!

Az Egyetemünk újságnál főszerkesztő váltás történt, ami zökkenőmentesen zajlott, ennél bonyolultabb történet volt az új tördelő megtalálása… Mindezek tükrében terveinkben is az szerepelt, hogy a tavaszi első szám összevont lapszám lesz, és március közepén zárjuk, eztán jelentkezünk vele. De jött: A KORONAVÍRUS.
Persze itt volt már, és tudtunk róla, de még az egyetemi nőnapon is arról beszélgettünk rektor úrral, hogy menni fognak a programok, normális mederben marad az oktatás… majd szinte egyik napról a másikra: ELNÉPTELENEDETT AZ EGYETEM.

IMG_20200316_125254

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük a tényeket sorjában. 2019 decembere, egy új, korábban emberben nem azonosított koronavírustörzs jelent meg Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban. A járvány szélvészgyors terjedéséhez nagyban hozzájárult, hogy kezdetben a fertőzéses esetek túlnyomó része dokumentálatlan és a társadalmi távolságtartás elégtelen volt. 2020. január 5-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi regionális irodája értesítést kapott Vuhanból ismeretlen okú tüdőgyulladásos betegek csoportjáról, akiknél a klinikai tünetek elsősorban a láz, néhány betegnél a légzés nehézségekbe ütközik, és mellkasi röntgenfelvételek mutatják mindkét tüdő sérülését. 2020. március 11-én a WHO világjárvánnyá nyilvánította a COVID-19 koronavírus-járványt. Március 19-re a humán koronavírus járvány korábbi gócpontjának számító kínai Vuhanban nem volt új megbetegedés, a világjárvány gócpontja áthelyeződött az Európai Unió államaiba (eddig legerőteljesebben Olaszországban mutatkozott meg), ahol szinte minden országban különleges élethelyzetet okozott.

Hatékony vakcina egyelőre még nem létezik, de nagy erővel folyik világszerte a koronavírus ellenszerének és az oltóanyagának fejlesztése. Bár ha sikerül is azt néhány hónap alatt előállítani, a biztonságossági és hatékonysági vizsgálatok legalább egy évet vesznek majd igénybe. Védekezni a hagyományos védekezési módszerekkel, alapvető higiéniai szabályok betartásával, önkéntes elkülönüléssel és gyakori kézmosással, alkohol- és hidrogén peroxid tartalmú fertőtlenítőszerek használatával lehet.

DSCF2807

A Pannon Egyetem kancellárja január 29-én adott ki közleményt, amiben többek között rögzítette, hogy: „A Pannon Egyetem jelenlegi ismeretei szerint sem dolgozói, sem hallgatói között nincs koronavírussal fertőzött személy, továbbá olyan személy sem, akinél a fertőzés gyanúja felmerült. […]A Pannon Egyetem fokozottan ügyel a higiéniai előírásokra, ezek betartására plakátokkal figyelmezteti a hallgatókat és a dolgozókat. Az egyetem épületeiben elhelyezett kézfertőtlenítőket a Pannon Egyetem feltöltötte, utántöltésükről folyamatosan gondoskodik, a közösségi terek és szociális helységek tisztaságára kiemelt figyelmet fordít.”

A következő kancellári közlemény február 27-én érkezett, mely nyilatkozattételre kérte a fertőzött területeken járt kollégákat, hallgatókat, valamint rögzítette a következőket: „Tájékoztatom, hogy a Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs döntésének megfelelően az egyetem szervezésében a közeljövőben külföldi utazást, tanulmányutat, kiküldetést koronavírussal fertőzött területre nem engedélyezek. A jelen intézkedés visszavonásig érvényes.”

IMG_20200316_130219

Aztán jött a rektori és kancellári közös utasítás a kormány által 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel, melyben rendkívüli oktatási szünetet rendeltek el, az utasítás visszavonásáig a hallgatók nem tartózkodhatnak az egyetemen. A Pannon Egyetem területén rendezvényt tartani nem lehet. Itt kell elnézést kérnem kollégáimtól, hiszen a címben írtam, hogy elnéptelenedett az egyetem, pedig ezen közlemény is leszögezte: „Az egyetem valamennyi alkalmazottja esetében a munkavégzés az egyetem területén továbbra is folyamatos.”

Dolgozunk. Megkezdődött a távoktatás. Reménykedünk benne, hogy az egyetemi élet a járvánnyal folytatott eredményes harc után mielőbb visszatérhet a megszokott kerékvágásba!

Felföldi Gábor
mb. lapigazgató

Fotók: Strack Flórián