Erasmus number 0.

Kevesebb, mint 3 hét, és utazok. Be kell vallanom, hogy az egyre növekvő izgatottságom mellé egy jó adag félelem és idegesség is társul most már. Március óta készülök erre az útra: órákon át tartó kutatómunkán, több halom papíron, rengeteg megírt e-mailen, és ha őszinte akarok lenni, akkor azt is el kell mondanom, hogy egy jó nagy elköltött összegen vagyok túl.

rovaniemi-139190_1280

In medias res kezdésem után természetesen egy kis háttérsztorit is szolgáltatok nektek: a következő félévet Finnországban, Rovaniemi városában, a Lapland University of Applied Sciences (Lapland UAS) hallgatójaként fogom eltölteni, köszönhetően az Erasmus programnak. Mindig is szerettem volna külföldön tanulni. Biztos vagyok benne, hogy a következő négy hónap rengeteget fog formálni rajtam, többek között ugyanis meg fogok ismerkedni egy másfajta oktatási rendszerrel, más kultúrából származó emberekkel fogok találkozni, és kénytelen leszek angolul beszélni, amit már nagyon várok, hiszen rettenetesen hiányzik a nyelv használata.

Elég függetlennek tartom magamat, éppen ezért a döntést az utazásról egyedül én hoztam meg. Ami fáj és nehéz lesz, az az, hogy a páromat itthon kell hagynom, viszont ahogy mindenki a környezetemben, ő is támogat. Tudja, hogy mennyire szeretnék világot látni, és hogy egy ilyen lehetőséget nem szabad kihagynom – máshogy ugyanis nem biztos, hogy lenne alkalmam ekkora költségen huzamosabb ideig külföldön tartózkodni.

Az utóbbi hónapokban apránként elintéztem mindent (is), amire szükség volt. Megvettem a kiutazáshoz szükséges repülőjegyeket – kettőt, mert Helsinkiben át kell majd szállnom; kerestem szállást az egyetem egyik kollégiumában és elutaltam a kaució összegét; megcsináltattam az útlevelemet és igényeltem Európai Egészségbiztosítási Kártyát is; kötöttem egy kötelező utas- és felelősségbiztosítást; nyitottam egy eurót kezelni képes bankszámlát, így odakint ingyen tudok majd kártyával fizetni és a telefonszolgáltatómnál is megérdeklődtem a roaming- és percdíjakat. Emellett kinyomtattam minden szükséges dokumentumot – kétszer, egy-egy példány megy mindenből a kézipoggyászba és a feladott bőröndbe is. Írtam egy pakolólistát is, és úgy érzem, hogy szépen lassan elkezdhetem megvenni a dolgokat, amik még hiányoznak.

Jelenleg a legtöbb gondolatom akörül forog, hogy mennyi mindent szeretnék odakint csinálni majd, a tanulás mellett. Írtam egy Erasmus-bakancslistát, amelyen a következők szerepelnek:

 1. Látni szeretném az északi fényt.
 2. Jó lenne felülni egy rénszarvasra, vagy legalább megsimogatni egyet.
 3. Rovaniemi-ben van a Santa Claus Village, ahol az igazi(!!!) mikulás él. Szeretnék vele egy közös képet lőni.
 4. Megkóstolnék valami tradicionális finn ételt.
 5. Finnországban óriási hagyománya van a szaunázásnak, nem véletlenül hívják őket finn-szaunának. Majdnem minden – ha nem minden – házban/hotelben található legalább egy, és ez alól a szállásom sem kivétel. Szóval az lenne a célom, hogy egy héten át minden nap beüljek pár percre.
 6. A kinti Erasmus diákszövetség, az ESN Lapland a félév során több bulit és másfajta eseményt szervez a világ minden tájáról érkező diákoknak. Megfogadtam, hogy legalább az egyiken szeretnék részt venni.
 7. Nemcsak Rovaniemi, hanem a környezetében lévő városok is gyönyörűek, így közülük legalább az egyikbe szeretnék ellátogatni.
 8. Rendszeresen tervezek majd blogolni is a kint töltendő négy hónap alatt, és legalább az egyikben jó lenne minimum 6 posztot írni – biztos vagyok benne, hogy lesz majd miről.
 9. Szeretném körbejárni bringával a várost és a környező erdőket.
 10. A városban található egy híd is, amit The Jätkänkynttilä/Lumberjack Candle Bridge-nek neveznek. Szeretném innen, vagy legalábbis a híd közeléből megnézni egy este a naplementét.
 11. Ha már úgyis internacionális lesz kint a hangulat – a szállásomon kizárólag az Erasmus program által érkező diákok fognak lakni, szerintem vicces lenne megtanítani valakit pár magyar szóra, kifejezésre.

Láthatjátok, hogy nem óriási vagy teljesíthetetlen dolgokat soroltam most fel, és biztos vagyok benne, hogy ez a lista a későbbiekben még bővülni fog. Augusztus 18. tehát itt van a nyakamon és már kíváncsian várom, hogy mit tartogat számomra ez a kaland.

(Fotó: pixabay.com)