Az evezésben teljesen megtalálom önmagam

Sportos rovatunk következő interjúalanya a műszaki menedzser alapszakos Imre Milán, aki az evezéssel kapcsolatos élményeiről, eredményeiről mesélt nekünk.

Hogyan kerültél Veszprémbe, a Pannon Egyetemre? Miért ezt az egyetemet választottad?

Középiskolai éveimet a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium emelt szintű természettudományos specializációs osztályában töltöttem és már ott, talán a harmadik évemben rájöttem arra, hogy nekem a Pannon Egyetem lesz az az intézmény, ahol majd további tanulmányaimat folytatom. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért. Füreden töltött 5 évem során szinte teljesen beleszerettem a Balatonba és környékébe és így esett a választásom Veszprémre, ahol továbbra is megtarthattam ezt a fajta kötődésemet. Továbbiakban még az volt nagyon szimpatikus a számomra, hogy méretét, múltját és a mai adottságait tekintve óriási lehetőségek ugródeszkája lehet a Pannon. Mivel nem nagy egyetem, ezért könnyen lehet kialakítani barátságokat, és ez a kapcsolati tőke a későbbiek folyamán még hatalmas segítség lehet. Rengeteg lehetőség közül választhat a hallgató. Ott vannak a különböző kutatási lehetőségek, a demonstrátori tevékenykedés, a mentorkodás, a HÖK-zés, illetve a sport. Véleményem szerint már a hallgató korszakban ott van a lehetőségek széles tárháza, amik közül mindenki meg tudja azt találni, ami hozzá a leginkább áll. Ezeknek köszönhetően már az egyetemi évek alatt képes kialakulni az emberben egyfajta érzés, ami a későbbi útján vezetni fogja, hogy mi az a tevékenység vagy irány, ami számára akár jövőbeni foglalkozása is lehet. Ezekért a lehetőségekért volt nálam végig fókuszban a Pannon Egyetem.

Mit tanulsz/tanultál itt?  Hányadéves vagy (ha itt tanulsz még)?

Jelenleg a Gazdaságtudományi Kar, műszaki menedzser alapszakos hallgatója vagyok és idén szeptemberben kezdtem el ötödik félévem.

Mikor kezdtél el evezni, és hol ismerkedtél meg mélyebben ezzel a sporttal?

2019. szeptemberében kezdtem bele az evezésbe, amit azóta is elkötelezetten, illetve motiváltan csinálok. Előtte sajnos nem tudtam, hogy van ez a sportolási lehetőség, amíg egyik kollégista barátomnál meg nem láttam egy regattás pólót. Akkor rákérdeztem nála, hogy ez honnan van, hol lehet szerezni és ő elkezdett erről az egészről mesélni. Szerintem ez volt az a pillanat, amikor elkezdődött az érdeklődésem az evezés iránt. Aztán mikor elkezdtem a következő tanév elején, akkor ismerkedtem csak meg vele igazán.

Miért szeretted meg ezt a sportot?

2019 őszén az első evezős edzésem előtt még csak annyit szerettem volna, hogy legyen egy hobbim, ami kizökkent a tanulásból és ahol ki tudok kapcsolódni. Majd miután lement az első edzés rájöttem, hogy ez sokkal több lesz annál, mint amire én legelőször gondoltam.  A hajnali edzések után mindig fel vagyok dobva, és ez hatalmas lendületet ad ahhoz, hogy elinduljon a napom és már reggel a legjobbat tudjam nyújtani, mind az iskolapadban, mind a munkahelyen. A délutáni termi edzések után pedig mindig kellemesen el szoktam fáradni és utána sokkal jobban esik a pihenés, illetve az egyéb más időtöltés. Szóval összességében mióta evezem sokkal kiegyensúlyozottabb az életem és sokkal jobb a teljesítményem is minden téren, mint előtte.

Hogy zajlanak az edzéseitek? Mesélj kicsit a csapatodról.

Hétfőn, szerdán és pénteken vannak a hajnali evezések. Amíg jó idő van, addig Balatonalmádiba járunk le és ott szoktunk vízi edzéseket tartani. Ez röviden annyi, hogy vízre tesszük a hajót és evezni szoktunk kb. 40-45 percet szépen felépített edzés alapján. Majd mikor bejön a rossz idő október vége felé, akkor a vízi edzéseket az ergométer váltja fel, ezeket a Testnevelési és Sport Intézet kis konditermében tartjuk meg. Amint bejön a jó idő, utána szoktunk visszamenni a vízre. Ezek mellett szezontól függetlenül kedden és csütörtökön vannak a termi edzéseink, amelyeknek szintén a TSI ad otthont, csak a csarnok részében. Ezek az edzések crossfit jellegűek, azaz funkcionális edzések magas intenzitáson végrehajtva és mindez állandó változatosság mellett. Vannak olyan edzések, amikor leginkább az állóképességre megyünk rá, van, amikor a súlyemelésre, vagy az erőemelésre fektetünk nagyobb hangsúlyt, és van, amikor sorfeladatokat csinálunk és vegyesen van benne minden. Az evezős csapatok vegyesen vannak összeállítva. Megtalálhatóak öregdiákok, tanárok, illetve hallgatók is. Bár utóbbiból sajnos nagyon kevesen vannak. Annak ellenére, hogy ennyire vegyesen vagyunk, a hangulat nagyon családias és már az első pillanattól fogva úgy kezelik/kezeljük az újonnan érkezett csapattagokat, mintha már több éve együtt edzenénk. Voltak és vannak olyanok, köztük voltam anno én is, akiknek nem volt olyan akár az állóképessége, akár az erőnléte, hogy minden nehézség nélkül végig tudja csinálni az edzéseket. Ilyenkor mutatkozott meg igazán az úgynevezett csapatszellem és az összetartás. Ilyenkor szokás nálunk a másikat segíteni oly módon, hogy edzéstervet állítunk neki össze, amit otthon tud csinálni pluszban, hogy majd a következő edzésen már jobban menjen neki. Ebben nagy segítséget tud nyújtani a csapat bármelyik tagja, illetve az egyetem legjobb evezős edzője Szentessy Balázs. Nem fogok hazudni, ez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de ha valaki nagyon elszánt és kitartó, akkor már pár hét után belsőleg és külsőleg is érezni és látni fogja a változást.

Télen hol és hogyan tudtok edzeni?

Késő ősszel, illetve télen, amíg be nem jön tavasszal a jó idő, addig a Testnevelési és Sport Intézet kis konditermében vannak az edzéseink, itt találhatóak meg az evezős ergométereink. Ezeknek a sporteszközöknek köszönhetően tudjuk pótolni a vízi edzéseket, illetve fenntartani a hozzá szükséges állóképességet és kondíciót. Az ergométereknek köszönhetően ugyan úgy képesek vagyunk fejlődni, mintha a hajóban ülnénk és a vízen eveznénk. Ezeket az edzéseket szépen, apró részletességgel dolgozza ki edzőnk Szentessy Balázs, aki nemcsak a profin felépített erősítésekre, de az aktivitás közbeni technikára és dinamikára is nagy hangsúlyt fektet.

Kell erősíteni hozzá, igényel a részedről egyéb fizikai felkészülést?

Még mielőtt elkezdtem volna ezt a rendszeres sporttevékenységet előtte nyáron abban a két és fél hónapban otthon edzettem majdnem napi szinten egy és fél órákat. Nyilván ezeknek köszönhetően lett egy fizikumom, állóképességem, illetve egy terhelhetőségi szintem, de amit ott az evezős edzéseken inkább igénybe veszünk, azt szerintem nem lehet kondizásokkal megszerezni. Ahhoz az a fajta edzés kell, amiket ott szoktunk csinálni. Szóval, aki éppen sétál az utcán és valami oknál fogva kipattan a fejéből, hogy ő most evezni szeretne, akkor nyugodtan fogja meg a sportcipőjét, meg egy váltóruhát és sétáljon be hozzánk az egyik, vagy akár az összes edzésre. Az egyéb fizikai felkészülésre visszatérve nem szoktam az edzéseken kívül nagyon mást csinálni. Ha az egyik kimarad valami miatt, azt bepótlom, de inkább a rendes edzésekre szoktam koncentrálni. Emellett pedig a pihenésre, illetve a regenerálódásra fektetek hangsúlyt, mert azok is éppen ugyan olyan fontosak, mint a rendszeres edzések.

Kinek javaslod ezt a sportot, illetve miért javaslod annak, aki most szeretné elkezdeni?

Hogy kinek javasolnám? Igazából mindenkinek. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a rendszeres sporttevékenységnek köszönhetően nemcsak a testi, hanem a szellemi kondíciót is edzésben lehet tartani, főleg az aerob edzésekkel, amit mi is végzünk evezés, illetve ergométerezés közben. Tudományos tény, hogy az aerob testedzésnek köszönhetően az agysejtek közötti összeköttetések a száma megnő, kiváltképpen a homloklebeny területén, ami fontos a tanulás és a memória szempontjából. A másik ok, amit saját magamon is észrevettem az a testtartás javítása. Nekem világ életemben rossz volt a testtartásom, de amióta evezek ez rengeteget javult. Az ilyen fajta mozgásnak köszönhetően megerősödik a hát teljes egésze, ami sokkal jobb és helyesebb testtartást képes biztosítani, ami hosszútávon kifizetődő, mert időskorban sokkal csekélyebb az esélye a gerincproblémák kialakulásának. A másik nagyszerű része ennek az egésznek a közösség, ami nagyon összetartó, illetve a hangulat, ami egyszerűen pótolhatatlan. Sajnos ezt a részét jobban nem tudom megfogalmazni, ezt csak úgy lehet megérteni, ha valaki eljön és a saját bőrén tapasztalja meg. A bónusz indok, ami nálam mérvadó volt nagyon, hogy legyen egy olyan hobbim, aminek számomra van értelme, ki tudok benne bontakozni és mindeközben teljesen megtalálom önmagam és egyensúlyt hoz az életembe.

Minden sport megtanítja valamire az embert, mit gondolsz, téged mire tanított meg?

Ezzel teljes mértékben egyetértek. Amire engem a leginkább megtanított az a kitartás, az akarat és hogy soha semmit nem szabad feladni. Ha valamit kitűz az ember saját maga elé, akkor azt tűzön-vízen át véghez kell vinni és küzdeni kell érte, mint egy igazi harcosnak. Ezek az elemek nemcsak a sportban igazak, hanem a való életben is, ott is hasonlóképpen kell teljesíteni. Ez az, amire szerintem a leginkább megtanítja a sport az embereket, hogy sokkal céltudatosabban és motiváltabban éljenek, hozzanak meg döntéseket és cselekedjenek mindezeknek megfelelően. 

Milyen eredményeket értél el az evezés során?

Mivel a 2019-es tanévben közbeszólt a veszélyhelyzet, illetve a mostani 2020-as tanév novemberében úgyszintén, ezért sajnos nem tudok olyan sok eredményt kiemelni. Viszont, amin eddig részt vettem és helyezést is értem el, az a 2019-es egyetemi Mikulás Kupa, amin ezüstérmet sikerült szereznünk egyetemi férfi csapat kategóriában. Ezt követte 2020. februárban az Ergométeres Országos Bajnokság, amin egyetemi csapat kategóriában a negyedik helyet szereztük meg, majd a következő napon egyetemi amatőr férfi kategóriában a negyedik helyet sikerült elhoznom. 

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Igazából az összes eddigi eredményemre büszke vagyok, mert ezekért, mind csapat és mind egyéni viszonylatban is komoly munkát, erőt és energiát tettünk bele. Éppen ezért nem is tudnék kiemelni egyet sem ezek közül. Visszagondolva mindegyikben volt valami különleges. A Mikulás Kupa számomra hatalmas élmény volt, hiszen ez volt életem első ergométeres versenye, ahol egyből egy 42 km-es táv lehúzásával indítottunk a csapattal. A februári versenyeimben pedig azt emelném ki, hogy ott a Pannon Egyetem színeit képviselve országos szinten mérhettem össze erőlétem a többi versenyzővel szemben.

Jelenleg is evezel? (akár hobbi szinten, vagy versenyszerűen is)?

Igen, jelenleg is a Veszprémi Egyetemi Sport Club evezős csapatát erősítem, és még egyetemi pályafutásom alatt is szeretném aktívan kivenni a részem az egyesület életéből. Igazából szerencsére olyan az edzőnk, aki nagy híve a versenyeknek és az összes edzésünket úgy építi fel, hogy aki rendszeresen jár, az egy jó állóképességgel, és kondícióval tud részt venni bármiféle megmérettetésen. Természetesen a csapattagok lelkesedése is hasonlóan aktív, illetve kiélezett ezekre, és éppen ezért mindig tudunk csapatot kiállítani.

Most a vírus okozta helyzet hogyan hatott az edzéseitekre, a versenyekre?  Tudtok ilyenkor is edzeni? A tél és a vírus sem könnyíti meg, gondolom.

Ez az egész veszélyhelyzet annyiban befolyásolja az edzéseinket, hogy a délutáni termi tréningek most szünetelnek, viszont a hajnali ergométeres készüléseinket meglehet tartani versenyre való készülés miatt. A versenyekre gyakorolt hatása még tisztázatlan, mert nem tudunk ezzel kapcsolatban semmit, bár szerintem sajnos az idei Mikulás Kupa elmarad. Abban viszont mindannyian nagyon reménykedünk, hogy a jövő év eleji Ergométeres Országos Bajnokságot még ha zárt kapuk mögött is, de megtartják.

Mik a terveid a jövőre nézve ezzel a sporttal, további versenyek esetleg?

A jövőben is szeretném megtartani hosszútávon ezt a fajta elköteleződésem az evezés felé. Hasonlóképpen tekintek a versenyekre is. Szóval, ha lesz rá lehetőségem, akkor továbbra is szeretnék részt venni és képviselni a Pannon Egyetem színeit egyéni és csapat szinten egyaránt.

Fotók: Imre Milán