Hogyan tanulj okosan?

Remélem mindenkinek sikeresen zárult az előző félév. Annak érdekében, hogy egy kis segítséget nyújtsak nektek a tanulásban, zárthelyikre készülésben – és mivel még friss az élmény a vizsgaidőszakról –, úgy gondoltam, hogy leírom a mostanában felvett, hasznos tanulási szokásaimat.

young-791849_1280

Az első pont, amit szeretnék megemlíteni, nem közvetlenül a tanulásra vonatkozik. Baráti jó tanácsként mondom a következő félévre, hogy járj be órákra! A legtöbb tanár az anyag leadásakor hangsúlyozza, hogy melyek azok az anyagrészek, amelyekre nagyobb hangsúlyt kell fektetned, ez pedig a későbbiekben megkönnyít(het)i a felkészülést.

Ami szintén fontos, hogy ne csak át akarj szaladni az anyagon, hogy megírod a dolgozatot és el is felejted az egészet, hanem próbálj meg minden tárgyban keresni valamit, amit érdekesnek találsz. Ha úgy ülsz le, hogy semmi célod nincs az információkkal, amiket meg „kell” tanulnod, akkor nehezebb lesz koncentrálnod. Tudom, hogy ezt néha nehéz alkalmazni, a lényeg viszont az, hogy minden tárgynak adj egy esélyt.

A következő elég egyértelmű lesz, de annál kevésbé szokás alkalmazni: kapcsold ki a netet a telefonodon, amíg tanulsz – hidd el, semmi életbevágó nem fog történni ez idő alatt.

A módszer neve pedig, ami nekem bevált, az a Pomodoro-technika. Kitapasztaltam, hogy kb. 40-45 percet tudok egyhuzamban koncentrálni. Tanulásnál ez alapján állítok be egy időzítőt 40 percre és ez idő alatt kizárólag a megtanulandó anyagra fókuszálok. Ha lejárt a 40 perc, beállítok egy 15 perces időzítőt, ami alatt valami mást csinálok – készítek egy teát, esetleg elmosogatok, vagy nyomogatom a telefonom, épp amihez kedvem van. Ha lejárt a pihenésre szánt idő, ismét beállítok egy 40 perces időzítőt és így tovább.

Azon tantárgyak esetében, ahol rengeteg képletet, gyakorlati feladatot kell megtanulnom, próbálom minél többször leírni az anyagot. Ismétlés a tudás anyja, tudjátok. Gyakorlok, rajzolok, számolok, firkálok, és minél többször átismétlem a feladatokat – így képes vagyok begyakorolni a logikai és mechanikai lépéseket.

Ha sok szöveges és száraz anyagot kell megtanulnom, megpróbálok összefüggéseket és értelmet keresni az információk közt. A logikai kapcsolatok jobban megmaradnak az agyamban – ezért írtam például makroökonómiából egy egész Word dokumentumot tele összefüggésekkel, és ezért tanulom az általános menedzsmentet mindmap-ek segítségével.

A következő tippem: színek! Rengeteg szín használata és nem feltétlenül azért, mert így szép. Praktikus is, mert látom, mely részei tartoznak egybe az anyagnak: makroökonómiából a képleteket pl. mindig pirossal szedtem, a fogalmakat sárgával emeltem ki, stb.

notebook-1803664_1280

A legfontosabb dolgot pedig a végére hagytam: mindig időben kezdj neki a tanulásnak! Egy éjszaka alatt nem lehet megtanulni 200 oldalt.

Fogj be egy füzetet, vagy vezesd a határidő naplódban, hogy mikor milyen vizsgád lesz, milyen tárgyból vagy anyag részekből, és az egyes anyagok hány oldalt tesznek ki, milyen nehezek, mennyit tudsz már belőle; írj fel mindent, ami segíthet átlátni egészében a tanulandó témákat.

 

A következő lépés a tervezés. Nézd meg, hány napod van a vizsgáig, és saccold meg, hogy szerinted mennyi idő alatt tudsz érdemben felkészülni, majd adj hozzá még 2-3 napot. Bármi történhet: közbe jöhet egy váratlan esemény, betegség, esetleg lassabban haladhatsz és megcsúszhatsz az anyaggal. A lényeg itt azon van, hogy reálisan tudd felmérni első sorban az anyag nehézségét, másodszor pedig a saját képességeidet. Ezután pedig oszd szét a megtanulandó témákat.

Ha pedig esetleg kifutottál az időből, állíts fel egy fontossági sorrendet. Azt tanuld meg először, amit gyakran szoktak kérdezni vagy egyértelműen fontosnak látszik. Ez mindenkivel előfordulhat, és ilyen esetben a legkisebb rossz elérése a cél.

Az utolsó tippem pedig elég általános lesz: találd meg, hogy neked mi válik be!
Igaz, hogy egy kis kísérletezést igényel, de megéri.

Fotók: pixabay.com