A veszprémi Ka-Iro története

Az egyetemi részlegeket bemutató irományaim immár sorozatnak tekinthetők. Ebben a hónapban a Karrier Iroda került sorra, így felkerestem Gál Balázs igazgató urat abban reménykedve, hogy ismét tud valami érdekeset mesélni számunkra. Nem kellett csalódnom.

12467766_1222874174396114_1628288606_n

Bármily meglepő is lehet, a Ka-Iro-nak Kairóval ellentétben nem sok köze van Egyiptomhoz. Még hasonlóságot is nehéz volna találni, hiszen a Karrier Iroda története csupán 2000 őszén kezdődött, amikor a Hallgatói Önkormányzat (akkoriban VEHÖK) néhány lelkes tagjának munkája nyomán megtörténtek a Ka-Iro első, még bizonytalan lépései, melyek egy 2001-es szenátusi (akkoriban Egyetemi Tanács) döntés nyomán válhattak magabiztossá. A Karrier Irodát kreatív módon rövidítő Ka-Iro elnevezés szintén hallgatói agytekervényekből származik, és úgy vélem, hogy ez nagyon jól is van így. A szervezeti egység célja az, hogy kapcsolatot teremtsen az üzleti szféra képviselőivel, felkészítse és segítse a hallgatókat az álláskeresésben.

Node, jogos lehet a kérdés, hogy hol helyezkedik el a Karrier Iroda az egyetemi hierarchiában és egyáltalán miért kérdezem én az Oktatási Igazgatóság vezetőjét akkor, amikor a Ka-Iro-ról írok cikket? A kérdés nagyon jó, hiszen a kezdetekkor az iroda közvetlenül a rektor alá tartozott, majd egy Főtitkári Hivatali kitérővel 2013-ban az Oktatási Igazgatóság kitárt szárnyai alá került. De vajon mekkorák azok a szárnyak, ha az „A” épület földszinti folyosóját járva az egyszeri hallgató nem találkozhat Karrier Iroda táblácskákat viselő ajtókkal? Azt, hogy mekkora az a bizonyos „szárny”, pontosan nem tudom megmondani, de az biztos, hogy átér az utca másik oldalára is, hiszen a Karrier Iroda az E épület földszintjén üzemel. Innen koordinálják a munka világával kapcsolatos egyetemi szintű nagy rendezvényeket (pl. Állásbörze), valamint azokat a kisebbeket is, amelyek az egyetem más képzési helyein valósulnak meg. Kapcsolatban vannak több mint száz, az ország különböző pontján működő vállalattal, hallgatói szervezetekkel, iskolaszövetkezetekkel és fejvadász cégekkel is.  A Ka-Iro az egyetemi hallgatók és a munka világa közötti kietlen, szikes mező virágba borításán dolgozik nap, mint nap. Cél, hogy az egyetemi hallgatók széles mosollyal az arcukon váljanak az egyetemi évek alatt megszerzett tudást alkalmazó munkavállalókká.

PE állásbörze 2018 01

Na persze, most biztosan azt gondoljátok, hogy mindez csekély feladat, hiszen sokan dolgoznak azon, hogy a fenn említett feladatok ellátásra kerüljenek. Azonban nem, tévedtek, hiszen az irodában mindössze egy fő dolgozik, bizony, egy, azaz 1. Ugye, hogy így már nem is olyan egyszerű a helyzet, mint amilyennek elsőre tűnt? A szorgalmi időszak a munka világában való elhelyezkedéssel kapcsolatos segítségnyújtással, a cégektől beérkező állásajánlatok kezelésével, rendezvények szervezésével és vállalatokkal való kapcsolattartással telik. Még a vizsgaidőszakban sincs megállás, hiszen ekkor van a sikeres záróvizsgákat követő hallgatói leszerelések időszaka, amelyben a Diplomás Pályakövető Rendszer üzemeltetője révén szerepet kap a Ka-Iro is.

Miért jó mindez még azoknak a hallgatóknak is, akik az álláskeresés során nem szorulnak a Ka-Iro támogatására? Hát azért, mert segítséget kaphatnak a gyakorlati hely kiválasztásában, az iroda által szervezett programokon (pl. Állásbörze) szerzett információk különösen értékesek lehetnek, az álláskereséssel kapcsolatos felkészítő előadások szintén sokat segíthetnek, sőt még az önéletrajzíráshoz is kérhető tanács az E épület földszintjén.

A Ka-Iro legjelentősebb rendezvényét, az Állásbörzét idén március 27-én rendezték a B épületben, remélem, hogy Te is részt vettél, hasznosnak találtad és várod már, hogy élesben, üzleti környezetben hasznosítsd a majdani diplomaátadón elfehéredő ujjakkal szorongatott oklevelet.