Karneválozó Georgikonosok

Február 6-án, szombaton tartották a Keszthelyi Karnevált a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének szervezésében, melyet idén 16. alkalommal rendeztek meg. A farsang végéhez kapcsolódva ez a téli időszak egyik leglátványosabb keszthelyi programja. Az esemény előtt három héttel már érezhető volt a készülődés. Megannyi kiváló ötlet született, melyet profi módon valósítottak meg.

pattogatott kukoricák

A részvételt előzetes nevezéshez kötötték, előző nap délig lehetett regisztrálni. Kezdés előtt fél órával kellett elfoglalni helyünket a felvonulók között. A bolondozás délután kettő órakor indult a Festetics kastély kertjéből. Azon a délutánon a télnek inába szállt a bátorsága. Felhőmentes, napsütéses jó idő kerekedett. Érkezésünkkor zsibongó ovisok és iskolások hada fogadott bennünket. Közvetlenül utánuk megpillantottuk az örök gyerek felnőtt korosztályt, akikhez csatlakoztunk. A Georgikon Kar szerves része a városnak, egyben egyik lüktető ere is, így pár vállalkozó kedvű hallgató úgy döntött, felölti tréfás kedvét és beöltözik. Egyikük én magam voltam. Átvettük a sorszámot, meglepetésünkre kaptunk tea és fánk jegyet, amit a felvonulás után válthattunk be.

helyszínelőkAmint a főtéri templom órája elütötte a kettőt, dobok erőteljes mély hangja vetett véget az utolsó simításoknak. A Boombatucada dobos csoport hangulatfokozó felvezetése következett, s indult is a menet. Az élen egy papírsárkány kanyargott, zöld és élénkpiros színekben díszelegve, utánuk két-két apró lábon óriás pattogtatott kukorica zacskóba bújtatott ovisok és méhecskék, kalózok, kórházi osztály, Hupikék törpikék, egy készlet sakkfigura, helyszínelők, menyasszonyok, hercegnők és a menet záróakkordjaként nagykanizsai gólyalábasok haladtak. Élethűre sikerültek a megelevenített figurák. A szervezők körültekintően jártak el mindenben. Nagyon készségesek voltak, jól informáltak és pontosak. A sétálóutca két oldalán hömpölygött a tömeg, ismerős arcok is fel-feltűntek, közöttük már nyugdíjba vonult és aktív oktatóink. Örömteli percekkel és hosszan tartó kacagással párosult a felismerés mindkét fél részéről. Tisztában voltunk azzal, hogy nézünk ki, ők pedig elkönyvelték magukban a látottakat, és a következő órán széles mosollyal jutalmazták bátorságunkat. Most már elárulhatom, mi voltunk a helyszínelők szalaggal, rendőrsapkával. A városháza oldalsó erkélyén várt minket a tisztelt zsűri, élén Ruzsics Ferenc polgármester úrral. Nagyon pozitívan és elismerően fogadták bemutatkozásunkat. Előzetesen hallottuk, hogy lesznek díjazások, viszont azt nem gondoltuk, hogy ekkora mennyiségben és ilyen minőségben. Meglepő volt, hogy minden versenyző kapott több ezer forint értékű ajándékot. A Borbarát Hölgyek Egyeshófehérke, demónaületének felhívására rendkívül sok felajánlás érkezett. A Fő téren felállított színpadon lehetőség nyílt műsor előadására is, majd elérkezett az eredményhirdetés. Több óvodai csoport és iskolai osztály nyert nagyobb összeget, melyet akár közvetlenül eszközállomány fejlesztésre is fordíthatnak. Farsang lévén természetesen voltak humoros és egyben hasznos nyeremények is, s az egyiket épp mi nyertük el. Így lett vacsora utalványunk és egy helyi könyvelő iroda felajánlotta, hogy ingyenesen elkészíti két főnek az idei adóbevallását. Egyikőnk sem jutott még hozzá soha ilyen nyereményhez, ám később kiderült, hogy pont jókor jött.

Összegezve: remek mulatságon volt alkalmunk részt venni, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, aki vágyik az önfeledt nevetésre és a fényképalbum bővítésére.

Varga Boglárka