Konferencia az esélyegyenlőségről

2011. február 9-én a Tudományos műhely keretén belül az esélyegyenlőség volt a középpontban.

A konferenciát Bernáth Ildikó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri biztosa kezdte beszédével, amelyben többek között a fogyatékos embereket érintő legfontosabb jogszabályokról esett szó. Megtudhattuk, hogy a fogyatékossággal élők közel fele éli mozgáskorlátozottként életét, és legtöbbjüknek legmagasabb végzettségük az általános iskola.

Ezután Szauer István, a veszprémi oktatási iroda vezetője folytatta az előadássorozatot, aki az esélyegyenlőség megvalósulásainak módjait mutatta be a közoktatásban. Az óvodák, iskolák akadálymentessé tétele mellett olyan csoportok kialakítására is sor került, ahol a fogyatékossággal élő gyermekek is maradéktalanul elsajátíthatják azt a tudást, mint egészséges társaik.

Az előadások sorát Fogarasi István, a Gazdaságtudományi Kar oktatója folytatta, aki a tanári szerepek változását mutatta be. Megtudhattuk, hogy a távoktatás egyik előnye, hogy a gyermekek otthonról is bekapcsolódhatnak a tanulásba, a letölthető tananyagok segítségével pedig hozzájuthatnak minden, a tanuláshoz szükséges segédanyaghoz.