Kőszegi kalandok

Egyetemünk legifjabb kampuszának élére nemrég új megbízott igazgató, dr. Dániel Zoltán András került. A kinevezés kapcsán a Kőszegi Kampusz jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélgettem vele.

kőszeg (1)

Kérlek, mesélj egy kicsit a Kőszegi Kampuszról!

A Kőszegi Kampusz a Pannon Egyetem legkisebb és egyben legfiatalabb kampusza. Jelen pillanatban két angol és egy magyar nyelvű képzés érhető el Kőszegen, melyek közül az egyiket mesterképzési (nemzetközi tanulmányok), a másik kettőt pedig posztgraduális képzési formában indítjuk.

A kampusz emellett szoros szövetségben dolgozik a Kőszegen működő Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével (IASK), mely számos területen folytat kutatási tevékenységet. Az ott dolgozó oktatók, kutatók munkája nagymértékben hozzájárul a kőszegi képzések színvonalassá és tartalmassá tételéhez. Az órákat főként veszprémi oktatók és az IASK intézet munkatársai tartják.

Hány hallgató jár jelenleg Kőszegre és milyen ott a hallgatói élet?

Kőszeg egy nagyon családias hely, a hallgatói létszám tízes nagyságrendben mérhető. Ebből kifolyólag teljesen másnak tekinthető az ottani képzések jellege is. A Veszprémre jellemző frontálisabb oktatással szemben, itt egy kicsit máson van a hangsúly. Rengeteg a csoportmunka, a különböző területeken tevékenykedő ottani dolgozókkal és kutatókkal való együttműködési lehetőség, valamint projekt feladatok és tanulmányok készítése, melyek a hatékony és produktív munkában való részvételt is lehetővé teszik a hallgatók számára.

Természetesen Kőszegen is törekszünk a hallgatói élet megszínesítésére. Jó példa erre a Veszprémben már jól ismert „Tudomány a kocsmában” rendezvénysorozat, ami nagy népszerűségnek örvend Kőszegen is. Szerencsére már a kezdetekkor kialakult egy 30-40 fős aktív, főként a városlakókból álló mag, akik minden rendezvényen képviseltetik magukat, és aktívan hozzá is szólnak az elhangzott előadásokhoz.

Emellett, ott is elindítottuk a középiskolásoknak szóló „Építsd fel magad!” tréningsorozatot, ami a kezdeti nehézségek ellenére sikeresnek mondható, a szombatonkénti képzésinkre szép számmal jelentkeztek a helyi intézmények diákjai.

Mennyire „nemzetközi” a Kőszegi Kampusz? Milyen a magyar és külföldi hallgatók aránya?

Tudomásom szerint jelenleg csak egyetlenegy magyar nyelvű hallgató jár a kampuszra, a többiek külföldről érkeztek Kőszegre. Legtöbbjük Stipendium Hungaricum vagy Visegrádi Alap ösztöndíjjal támogatott, néhányan önköltséges formában tanulnak. Sokan jönnek Európából, de kedveltek vagyunk az ázsiai országok körében is. A legutóbbi jelentkezési időszak során pedig arra is fény derült, hogy magyar hallgatók is érdeklődnek irántunk, a Felvi rendszerében ugyanis belföldi jelentkezések is érkeztek hozzánk.

kőszeg logo

Mikor tudtad meg, hogy téged szeretnének kinevezni a Campus élére?

Valamikor novemberben kerestek meg először ezzel a lehetőséggel. Néhány formális és informális egyeztetés után 2019. január 1-jétől látom el a megbízott igazgatói tisztséget. Ez a kinevezés egyelőre csak erre az évre szól, de remélem, hogy a jövőben is elláthatom majd ezt a megtisztelő tisztséget.

Milyen sűrűn kell ellátogatnod Kőszegre a munka miatt? Hogyan tudod ezt összeegyeztetni a veszprémi feladataiddal?

Ez egy elég nehéz feladat, mert egyszerre mindenhol helyt kell állni. Igyekszem úgy beosztani az időmet, hogy mindent el tudjak végezni. Hétfőn és kedden általában Kőszegen vagyok, a hét többi napját pedig Veszprémben töltöm.

Végül ejtsünk néhány szót a jövőről is. Milyen terveid vannak a kampusszal az elkövetkező években?

Tele vagyunk tervekkel. Elsődleges célunk, hogy a jelenlegi képzések helyzete stabilizálódjon. Ezzel párhuzamosan két újabb angol nyelvű mesterszakot is szeretnénk elindítani. Az egyik a Közép-Európa tanulmányok, ami már a szenátust is sikeresen megjárta, a másik pedig a kulturális örökség tanulmányok. Reméljük, hogy ennek köszönhetően a hallgatói létszám is megtriplázódik majd a jelenlegiekhez képest.

A Gazdaságtudományi Karhoz kapcsolódóan pedig két posztgraduális képzés is előkészítés alatt áll, melyek az innovációs menedzser, valamint a vállalatvezetői kommunikációs menedzser szakirányú továbbképzés. Emellett friss információ, hogy az Üzleti Tudásközpont Kőszegen is megnyitja majd kapuit. Ezekkel főként a helyi vállalkozások vezetőit célozzuk meg, így reményeink szerint ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a környékbeli cégekkel hosszú távú partnerkapcsolatokat alakíthassunk ki, melyek minden fél számára hasznosak lesznek majd.

Terveinkről természetesen folyamatosan tájékoztatni fogjuk a veszprémi egyetemi polgárokat is. Jó példa erre a május 14-ei rendezvényünk, mely során az IASK kutatói mutatták be kutatóközpontjaikat és azokat a területeket, ahova szívesen várnak kutatókat.

Eredményes munkát kívánunk!