Kupakokkal egy jobb életért

Lassan már a szelektív szemétgyűjtés egyik újabb dimenziójának is lehetne hívni a műanyag kupakok gyűjtését. A feladat nem más, mint a jól bevált szelektálás, vagyis a szeméttárolókban elhelyezett zacskókba, zsákokba kell csak bedobni az amúgy is feleslegessé vált kupakokat. Nekünk semmibe sem telik, mégis másnak hatalmas segítség.

A tavalyi tanév során egy közkedvelt barátsági szálakat „megerősítő” oldal üzenőfalán arra lettem figyelmes, hogy az egyik ismerősöm  szokatlan jótékonykodásra hívja fel a figyelmet. Műanyag kupakok gyűjtésére buzdította a barátokat, hogy ezzel egy mozgássérült kisfiút segítsünk közvetve, vagyis szülei az összegyűjtött üvegzárakat egy vállalkozóhoz vitték, aki kilónkénti egységárat fizetett nekik. Azt hittem, hogy ez egy egyedi eset, de aztán egyre több ilyen gyűjtésről hallottam. Mivel ezt a felhívást olvastam először, hát nekik fogok gyűjteni. A tavalyi tanév második félévében még csak a Hotel Magisterben gyűjtöttem, de itt is pár hét alatt 3 zsák gyűlt össze. Sajnos a kapcsolat valami miatt megszakadt köztem és a plakátokat készítő család között, s a kupakok akkor nem értek célba. (Félreértés ne essék, nem dobtam ki, hanem egy másik család kapta meg, akik szintén gyermekük speciális neveléséhez szükséges felszerelésre gyűjtöttek.)

kupak1

Aztán telt-múlt az idő, s a Hotel Magister szeméttárolóiban „kinnfelejtett” plakátoknak köszönhetően szorgosan hordták ki a hallgatók a kupakokat a „kupakgyűjtőkbe”. Az őszi félév lassan eltelt, majd a vizsgaidőszak is, s február vége felé egyik nap, mikor mentem haza óráról, megállított egy férfi, hogy honnan hozhatná el a kupakokat. Hirtelen nem tudtam mást kitalálni, mint hogy összeszedem a Teleki Kollégiumban összegyűlteket és nekiadom. Nagyon hálás volt, s elmesélte, hogy kislánya születésekor egy orvosi műhibának köszönhetően lett mozgássérült, s 17 éve kerekesszékben éli az életét. Őssejt-beültetésre gondolni sem mernek, hiszen az több millió forint, annyijuk pedig nincs. A lány kerekesszéke tönkrement, az új megvásárlását sajnos nem támogatja a TB. Így a család egy alternatív pénzforrást keresett, ezért folyamodtak a kupakgyűjtéshez. A városban több rendelőintézetben, kisebb közösségekben is gyűjtenek a kislány részére, így gondoltam, mivel úgysem kerül semmi erőfeszítésbe hogy külön gyűjtsük a kupakokat, hát segítek a kislánynak és családjának. Jelenleg 4 kollégiumban folyik egyidejűleg a gyűjtés, a Teleki Kollégiumban, Jedlik Ányos Szakkollégiumban, a Hotel Magistersben és a Központi Kollégiumban. Eddig összesen 5db 110 literes zsákot adtam át az édesapának, s remélem legalább még ennyit össze tudunk gyűjteni a tanév végéig.

Arra kérnék mindenkit, aki ezt a cikket olvassa, hogy ha szeretne esetleg segíteni a gyűjtésben (pl: az egyetemi munkahelyén, irodában is gyűjtené a kupakokat), kérem vegye fel velem a kapcsolatot, a kupakok elszállításáról gondoskodom. Ezúton is kérek minden egyetemistát, hogy a szemét szelektálásakor gondoljon a kislányra, s a kupakokat az arra a célra kitett zsákba dobja. Köszönettel:

Kéri Annamária

keriannamaria@gmail.com

Fotó:Márkus