Kutatók éjszakája 2019

Szeptember 27-én, pénteken ismét kinyitotta a tudomány kapuit a Pannon Egyetem! Négy városban több tucatnyi programmal, korosztálytól függetlenül várták az érdeklődőket a Kutatók Éjszakájára. Számos tudományterületet érintő, változatos, érdekes előadásokon, kísérleteken és bemutatókon vehettek részt a kíváncsi kicsik és nagyok.

Keszthelyen, a Georgikon Karon a kutatók éjszakája során azt mutatták be, hogy a jelen agrárfejlődése milyen mértékben fenntartható, mi várható a közeli és a távolabbi jövőben?  Nagykanizsán is színes programokkal, köztük illúziószobával és motorbemutatóval várták az érdeklődőket és a robotfocinak is hatalmas sikere volt. A test és lélek számára is készültek feladatokkal a szervezők Zalaegerszegen.

Veszprémben az MFTK épületeiben különböző témájú előadások várták a kíváncsi tömeget, például: Egy kutató németországi élményei, Felismered az ír, skót, ausztrál, dél-afrikai akcentusokat? , Tudsz amerikaiul? , Biztos minden zenét ismersz?

A Mérnöki Karon volt talán a legszínesebb az választható előadások palettája: A mindennapi használati cikkeink előállítása során elengedhetetlen vegyipari folyamatok alkalmazása;  A vegyész kobold egy napja; Kísérletek nagyon hideg tájakon témában ; Hamupipőke projekt: mesék csodája az emberiség szolgálatában ; Az anyagtudomány műhelytitkai; Laboratórium a természetben; Radioaktivitás: a láthatatlan erő; Hallod vagy érzed? A végtelenül emelkedő hangoktól az igazi csendig; Építsünk villamos forgógépet 15 perc alatt – avagy az elektrodinamika szerepe az elektronikus mozgásirányításokban; Mert ez műanyag! De miért is? ; Színes varázslatok; Gépészmérnöki kihívások a kiber-fizikai rends. Az oktatók egyebek mellett fizikai kísérletekkel szemléltették az elektromágnesességet, illetve bemutatták a közönségnek a 3D-nyomtatást és a drónokat is.

A Műszaki Informatikai Kar is nagyon kitett magáért, hacsak az előadás címeket vesszük sorra, biztosan nehéz dolguk volt azoknak, akik választásra kényszerültek közülük: Aki byte mond, mondjon bit is! ; A robotok már a spájzban vannak; Szívünk üzenete, avagy betekintés az EKG rejtelmeibe ;Lenz ágyú ;Adatok és hálózatok hatalma ; Biomolekulák átoldásának nyomon követése fluoreszcens színezéssel; DNS izolálás házilag és a laboratóriumban; Kakaópor granulálása – kóstolóval; Rákdiagnosztikai kutatások a Pannon Egyetemen; A kriptográfia alapja; Megújuló energiaforrások alkalmazása a háztartási kiserőművekben; Trendi Phython, Phython trendek ;Látás gépi perspektívából – avagy mit látnak másként a gépek, mint az emberek; Kockázati befektetések: Mit tegyek, ha van egy remek ötletem?

A Gazdaságtudományi Kar “Gazdálkodj okosan!” nevű, sokak által már jól ismert versenyén középiskolások vehettek részt. A vetélkedő lényege, hogy a diákok csapatokban küzdjenek meg egymással, és megismerjék a kar szakjait a különféle, színes feladatok teljesítése közben. Ez alkalommal egy fiktív szálloda működtetésére épültek a feladatok: volt kvíz, például a nemzetközi gazdálkodás részlegen; a turizmus-vendéglátás standjánál a diákok megcsillogtathatták színészi képességeiket; a műszaki menedzser szak feladata pedig több logikát, csapatmunkát igényelt, mivel a résztvevőknek a megadott anyagok felhasználásával kellett elérni és elfújni egy gyertyát.