Legyünk büszkék magyarságunkra!

Május 8-án a GIZELLA NAPOK keretében rendezték meg a magyarságtudományi konferenciát A kultúra, a tudomány és a nemzet helyzete a Kárpát-medencében címmel. Három szekciócsoport előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, s ezeken belül is több témában adtak elő a jelentkezők.

A rendezvény célja ápolni és gazdagítani a magyar kulturális és tudományos élet kutatóinak, műhelyeinek jelenkori kapcsolatait, valamint erősíteni a magyarság azonosságtudatának formáit és tartalmait, válaszalternatívákat felmutatni az európai kultúrák globalizálódása, az amerikanizálódás és technikai falanszterizáció korában. A konferenciát Paládi-Kovács Attila akadémikus, az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya, a Magyar Náprajzi Társaság elnöke nyitotta meg. Az előadások megkezdése előtt Debreczenyi János, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Rédey Ákos a Pannon Egyetem rektora és Szilágyi István, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja is köszöntőt mondott.
A rendezvényen egyetemünk hallgatói és tanárai is aktívan részt vettek. Az első szekciócsoportban a Nemzeti identitás a globalizáció korában címet viselő előadások elnöke Garaczi Imre egyetemünk oktatója, volt de többek között Szilágyi István előadását is meghallgathatták az érdeklődők. A második szekciócsoportban a Nyelv, politika és magyarság tudományterületén Pap Kinga és hallgatói mutatták be, hogy mégsem volt olyan barbár nép a magyar, de rajtuk kívül még sok hallgatónkra és tanárunkra büszkék lehetünk. Az Irodalom, kisebbségek, színház nevet viselő csoport elnöke Szitár Katalin volt. Szilágyi István dékán vezette az Intézmények és sorsok csoportot. A harmadik szekcióban is képviseltettük magunkat, hogy csak egy példát említsünk: a Magyar bölcselet témakörben Szoboszlai-Kiss Katalin tanárnő tartott előadást az erőszak nélküli társadalomról.
Felsorolni is nehéz lenne mindenkit, de ezúton gratulálunk a részvevőknek! Reméljük ez a kezdeményezés folytatódik, hiszen ápolni kell magyarságunkat, nem szabad, hogy elvesszen az amerikanizálódás tengerében. Legyünk büszkék arra, amik vagyunk!

Anikó