Nekünk ilyen volt… neked milyen lesz a 2010-es Hegyalja?

A 2009-es Hegyalja Fesztivál már a plakátjával elvarázsolt mindenkit. Számtalan neves külföldi fellépő, köztük a Fatihless, a Basement Jaxx és a Machine Head is felejthetetlen koncerteket adtak.

A fesztivál területét maximálisan kihasználták, érkezésünkkor már szinte az összes kemping tömve volt, és a városban is tipikus fesztiválhangulat uralkodott. Az első napon számos magyar (Belga, Magna Cum Laude, Neo, Pokolgép) fellépő mellett jöttek zenekarok az Egyesült Államokból (Death Angel), Ausztriából (Parov Stelar & Band) sőt még Kanadából is. A szerdai nap fénypontja a Tankcsapda és a Kispál és a Borz koncert volt.

Az idő egyel jobb volt a lehető legjobbnál, reggel az ember egy sátornyi izzadtságban kelt és reggel nyolc óránál tovább nem lehetett aludni a hőség miatt. Aki hűsölni akart, az megmártózhatott a Tiszában, csak ne a Hídról “szálljon” bele. A szervezők a tikkasztó hőség miatt egy tűzoltókocsival locsolták az embereket (persze aki csak akarta).

A csütörtöki fellépők közt a Kaukázus, a Kiscsillag az Irie Maffia és a Depresszió voltak, bár az este legbeharangozottabb fellépője a Machine Head volt. Reggel ismét úszott az egész sátor, ezért mi sem lustálkodunk, körbenézünk a fesztivál területén, mivel lehet elütni az időt? Fesztiválokon tipikus a Bándzsidzsámping, különböző ismeretterjesztő sátrak, mindenféle hangszereket áruló hangszerboltsátor, Jägersátor, Malátabár, mi szem-szájnak ingere.

A pénteki napon mindenki várta már az estét, hiszen aznap lépett fel a Fatihless Dj Set és Roni Size is. Maxxi Jazzék a nagyszínpadon csináltak bámulatos műsort, mindenféle koncertelemekkel, míg Roni Size a Dunán álló hajóról elnevezett sátorban csinált telt “sátras” bulit. Aznap felléptek még: Quimby, Kowalsky meg a Vega, Zagar, Brains,Óriás ..stb.

Utolsó napon, azaz szombaton tettünk egy kis körsétát a festői környezetnek bátran nevezhető tokaji belvárosban, borospincéket látogattunk, belekóstoltunk a helyi életbe. Délután (jobban mondva koraeste) felhívtak minket az ország másik részében megrendezett fesztiválról, hogy hatalmas zuhé van és valószínűleg minket is elér majd. Így aztán körbe ülve reménykedtünk, hogy kihagy minket az eső és a vihar, de sajnos sötét felhők gyűltek össze a város felett. A rendezők a fesztivál elhagyását tanácsolták, és biztonságos menedék keresését. Mi viszont ott maradtunk, hozzáteszem nem egyedül és elnéztünk Vad Fruttik koncertre, amit félbe kellett szakítani a vihar miatt. A valaha volt leggyorsabban futottunk be a nagysátor alá, ahol a The Moog zenélt sokaknak. Vártuk, hogy a vihar lecsendesüljön, néha ki-ki néztünk, de csak nem akart elmúlni…Végül is egy-két óra alatt leforgott a vihar, különösebb baleset nélkül, bár annál különlegesebb élményt adva. A nagyszínpadot a vihar előtt szétszerelték, így a Basement Jaxx-re két óra késéssel is, de számíthattunk, hatalmas koncerttel kárpótolták fesztiválozókat a nagysátorban.

Összegezve az egész fesztivált, arra juthatunk, hogy egy nagyon jó hangulatú, fellépők apraja-nagyját felsorakoztató, igényes, és nem utolsó sorban kellemes környezetben fekvő rendezvényen vehettünk részt.