PLACCC – Művészet máshogy, máshol

Utazás térben, időben, szellemben, lélekben. A rendhagyó művészeti produkcióiról ismert rendezvény egy sikeres pécsi kitérő után szeptember 24. és október 3. között visszatér Budapestre.

Mi is a PLACCC?

A PLACCC Fesztivált 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el az Artopolis Egyesület Budapesten, hogy bemutassa a magyar közönségnek a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. A művészek a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat.

A PLACCC 2008 keretében repülni tanították a nézőket az egykori budapesti pártfőiskolán, biciklis lélekbúvárkodást tartottak és egy plázában keresték a szerelmet az alkotók. A 2009-es PLACCC Fesztivál művészei pedig szleng-operát mutattak be egy budai barlangban, az utcán kutatták a magyar identitást, betonkeverő autókat alakítottak át utcai diszkógömbbé, lepukkant pinceajtókat rehabilitáltak, algákkal működő szmogreduktorral tisztították meg a Blaha Lujza tér levegőjét, közösségi kanapét építettek az utcán és élő galériává alakítottak egy népszerű teret.

A harmadik PLACCC Fesztivált 2010. tavaszán Pécsett rendezték. Színészek mutattak be egy kukkolós színházi thrillert egy családi ház kertjében, képzőművészek és építészek hívták a közönséget egy speciális lakás-kaland-túrára Uránvárosba, míg a belvárosban kortárs alkotók bolygatták meg a teret.

PLACC hamarosan újra

Negyedszerre hirdették meg a szervezők a Placcc Fesztivált Budapesten.  A Tomorrow everything will be different (Holnap minden más lesz) című élménytúra során SMS-ek és váratlanul előbukkanó, furcsa kísérők irányítják a közönséget egy ismerős-ismeretlen városnegyeden, magán- és köztereken át. A különleges séta azonban nemcsak térben zajlik, hanem lélekben is, hiszen a valóság lassan összeolvad a személyes érzelmekkel, tapasztalatokkal.

A Fesztiválon ismét magyar és külföldi alkotók lepik el a jól ismert köztereket és a „talált” helyszíneket Budapesten. Dániából érkezik a PLACCC meghívására a hello!earth alkotócsoport, a prágai Handa Gote, valamint a tavalyi bemutatkozás után új akciókkal jelentkezik a Haszondesign Projekt. Az Újirány Csoport idén visszafoglal egy méltatlanul kihasználatlan teret a kultúrának és a közösségi életnek, a d1618 Műhely jóvoltából tereptárgyába belépő járókelők kipróbálhatják, hogyan hat rájuk az aktív csend élménye a város állandó zaja után. Részt vesz az 1000% street art csoport, amely évek óta azon dolgozik, hogy színes grafikákkal, falfestményekkel szépítse meg a sivár, lepusztult nagyvárosi környezetet. A Szövetség ’39 alkotócsoport jóvoltából pedig az utcán sétáló gyanútlanok bármikor belebotolhatnak egy formabontó előadásba, zenei produkcióba vagy egy meglepő installációba a művészek teherautóján. A jármű a fesztivál alatt több napon át az utakon cirkál, és a platóján viszi magával az utazó kortárs eseményeket. A művészet ugyanis bárhol megjelenhet – ott is, ahol a legkevésbé számítunk rá.