Rent a bike!

A Bakony és Balaton TDM 2014. április 1-én állította működésbe a Balaton Felvidéki térségben elérhető kerékpárkölcsönző hálózatát. Bár a rendszer még nagyon új és korábbi tapasztalatokból sem áll túl sok rendelkezésre, a vendégek elégedettek, a hálózat gördülékenyen, jelentősebb fennakadások és hibák nélkül üzemel és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

02

A kölcsönzési pontok behálózzák az egész Balaton Felvidéket, hiszen Balatonkenesén, Várpalotán, Zircen, Eplényben, Nemesvámosban, Nagyvázsonyban, Tapolcán, Somlón, Halimbán, Kislődön és Veszprémben is lehet biciklit bérelni. A rendszer különlegessége a rugalmasság, hiszen a kölcsönzött kerékpárt nem muszáj visszavinnünk a bérlés helyére, bármely más kölcsönzési ponton leadhatjuk azt. Természetesen nem csak kerékpárok, hanem különböző kiegészítők, például gyermek- és csomagszállító utánfutók, gyermekülések kölcsönzése is lehetséges. A rendszer működése a téli, hidegebb időszakban szünetel, biciklibérlésre április 1 és október 31 között van lehetőség.
A kölcsönzés folyamata viszonylag egyszerű, csupán egy érvényes személyazonosító okmányra, működő mobiltelefon számra és egy bérleti szerződés kitöltésére van szükség. Az ár tartalmazza a kerékpár, egy láthatósági mellény, egy bukósisak és egy kerékpárzár kölcsönzését is. Többféle bicikli is bérelhető, igény szerint választhatók női, férfi és különböző méretű gyermek kerékpárok is. A bérelhető biciklik jól felszereltek, főként könnyebb terepen és városban való közlekedésre alkalmasak. A kölcsönzési idő több nap, de akár több hét is lehet, a bérlő igényei és döntése szerint. A rendszerben jelenleg 270 kerékpár teljesít szolgálatot, a kölcsönzési pontok közti eloszlásukat pedig a felmerülő kereslet alapján rugalmasan változtatják. Természetesen lehetőség van családi és csoportos kedvezmények igénybe vételére is, nagyobb volumenű kölcsönzés esetén azonban ajánlott előre jelezni a bérelni kívánt kerékpárok számát a kiszemelt kölcsönzési ponton. A kerékpárok bár jó minőségűek, a rendszer fel van készítve az esetleges műszaki mentésre is. Meghibásodás esetén fel kell vennünk a kapcsolatot a kölcsönzés helyével, ők továbbítják a problémát a kölcsönző hálózatot üzemeltető cégnek, akik szükség esetén segítséget küldenek.
A kölcsönzés ideje alatt a kerékpárt nem érdemes megrongálni, hiszen a visszavétel során szigorú check lista alapján ellenőrzik a bicikli és a felszerelések épségét, az esetleges károk megtérítése pedig a bérlőt terheli.
Veszprémben jelen pillanatban négy helyszínen bérelhetünk kerékpárt, a Veszprémvölgyben, a Hotel Villa Mediciben, a Hotel História Malomkertben és az Intersportban. Az üzemeltetők nagyon szívesen veszik a bérlők visszajelzéseit, észrevételeit és javaslatait, hogy a kölcsönző rendszer még tökéletesebb, hatékonyabb, a felhasználók igényeinek még megfelelőbb lehessen. További információkat az árakról, a kölcsönzés menetéről és szabályairól a TDM weboldalán, információs pontján, irodájában és a kölcsönzési pontokon szerezhettek.

Strack Flórián