Sport és Tanulás Program

A Pannon Egyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség által az egyetemi-főiskolai sport szakmai programjaként kidolgozott Hajós Alfréd Terv célkitűzéseivel egyetértésben létrehozta a Sport és Tanulás Programot, melyet a 2014/2015-ös tanévtől működtet. Ennek célja, hogy a legkiválóbb utánpótlás sportolók egyetemre való bekerülését biztosítsa és támogassa, tanulási támogatást nyújtson, valamint elősegítse a sportolói karrier utáni tudásukat hasznosítani képes kiváló emberek elhelyezkedését.

14_MK_sportnap_039

A programot bemutató sajtótájékoztatón Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója elmondta, hogy a rendszer kiemelt eleme az élsportolók tanulás- és versenysport-életpályájának összehangolt segítése, mely a felvételitől a pályakezdésig kíséri el a hallgatókat. Hangsúlyozta, hogy a program segítségével az érintett egyesületek olyan sportolókat tudnak felkarolni, akik által eredményesebbé tudnak válni, a Pannon Egyetemet méltón képviselik, és Veszprém városa is élsporttal gazdagodik. Az egyetem együttműködési megállapodást is kíván kötni a programba került sportolók egyesületeivel.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem felelős a régió fejlődéséért az oktatási, kutatási, tudományos és sport tevékenységével egyaránt. Hangsúlyozta, hogy a hallgatóknak a jó tanulmányi eredményeken túl más területeken is produkálniuk kell, hiszen ez a munkahelyi elhelyezkedésnél is fontos szempont. A sport a legjobb eszköz arra, hogy motiválja, csapatmunkára tanítsa és teljesítményre ösztönözze a hallgatókat, akik ezek által kiváló eredményeket érhetnek el, és hosszú távú, sikeres szakmai karriert építhetnek fel .

DSC_7212

 Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára kiemelte, hogy a 18-20 éves tehetséges fiatalok közül sokan kényszerülnek arra, hogy válasszanak a továbbtanulás és a sport között. A program páratlan lehetőséget kínál arra, hogy a tehetségeknek egyik tényezőről se kelljen lemondaniuk, ezért már a középiskola utolsó éveiben fel kell kutatni és be kell vonni a tehetséges és jó képességű fiatalokat a programba. Ugyanakkor a programban résztvevőknek ugyanazoknak a tanulmányi követelményeknek kell megfelelniük, mint a többi hallgatónak, de mentorprogrammal, felkészítéssel és rugalmasabb időbeni ütemezéssel támogatják őket ezek teljesítésében.

A 2014/2015-ös tanévben a Sport és Tanulás Programban 39 hallgató vesz részt, akik között 2 VB helyezett, 2 EB helyezett, 6 országos bajnok,10 NBI-es, 8 NBI/B-s játékos és 6 válogatott versenyző is található.

 

Gombás Kornél

fotók: Nagy László, Ruppert Tamás