Sziveri Intézet újra gondolva- friss irodalmi csemegék az MFTK-n

Az MFTK-s hallgatóknak már biztosan ismerősen cseng a Sziveri Intézet neve és talán néhány programot is tudnak hozzá kapcsolni. Azonban biztos vannak olyanok is, akik még soha nem hallottak róla, pedig az Intézet által szervezett programok talán őket is érdekelnék. De honnan indult egyáltalán, mivel foglalkozik és miért hasznos ez a hallgatóknak? A 2019-ben újjászerveződött intézet új vezetőjével, Dr. Arany Zsuzsanna docens asszonnyal beszélgettem, hogy mindennek utánajárjak.

bonus

Az intézet, hivatalos nevén, a Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont 2012-ben jött létre a Sziveri Baráti Társaság és a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara kezdeményezésére. Az elmúlt években főként a 20. század második felének magyar nyelvű, közép- és kelet-európai együttműködésben gondolkodó, az irodalmi és a társadalmi megújulásra radikálisan törekvő folyóiratok gyűjtésével és digitalizálásával foglalkozott. Emellett ápolta a határon inneni és határon túli kulturális kapcsolatokat, valamint a vendégül látta a kortárs magyar irodalom jelentősebb képviselőit Veszprémben.

A 2019-es újjá szerveződésnek köszönhetően azonban az Intézet fókuszába más területek is bekerültek. A frissen kinevezett intézetvezető ugyanis a kortárs folyamatok mellett a történeti perspektívák bemutatását is legalább olyan fontosnak tartja, így ezekre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a jövőben. Az Intézet első körben szabadegyetem-jelleggel működik, melynek keretein belül neves előadók számolnak be aktuális kutatásaikról. Ennek legfőbb oka, hogy a komolyabb alapkutatások végzésének előkészítése rendkívül időigényes, hiszen pályázni kell hozzá, valamint határozott kutatási tervvel és stratégiával kell előállni, melyben az egyetemi hallgatók bevonási lehetőségei is említésre kerülnek. Természetesen a jövőben ettől sem zárkóznak el a munkatársak, sőt több kutatási projekt ötlete is felmerült már.

Programjaikat egyébként Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Bethlen Gábor Alapítvány támogatja, minek köszönhetően félévente négy-öt eseményre számíthatnak az érdeklődők. Lássuk, mi is történt eddig.

gilbert

Első alkalommal a korábbi hagyományhoz kapcsolódva kortárs alkotókat láttak vendégül, akik a névadó Sziveri Jánossal kapcsolatos „utángondolásokat”, azaz Sziveri munkásságának ihletésére írt verseket, megzenésített költeményeket adtak elő. Böszörményi Zoltán költő, az Irodalmi Jelen főszerkesztő-tulajdonosa, Varga Melinda költő és szerkesztő, valamint Pejin Lea és Kopriva Nikolett fiatal induló poéták hangulatos esttel szolgáltak a jelenlévőknek.

Természetesen tudományos előadások is terítékre kerültek a „líraibb felvezető” után. Zsuzsanna nagyon fontosnak tartja a kulturális kapcsolódásokat, melyekbe a határon inneni és határon túli összefüggések mellett a magyar és európai kontextusok is beletartoznak. Ezen irányvonal mentén tartott előadást Bónus Tibor, az ELTE BTK docense, aki nemrég védte meg nagydoktori értekezését, melynek témája Kosztolányi Dezső munkássága volt. A Sziveri Intézetben is Kosztolányiról beszélt, aki köztudottan Szabadkán született – tehát egy, a trianoni döntés után a határon túlra került városban –, illetve jelentős kultúrdiplomata is volt, többek között a Nemzetközi PEN Club Magyar Tagozatának elnökeként. Személyében tehát megtestesíti a fenti eszményt, így a róla való beszéd tökéletesen illeszkedik a magyar és európai kapcsolati kontextusba, nemzeti és nemzetközi kulturális kánonba.

Október folyamán Bollobás Enikő, az ELTE BTK oktatója, az MTA levelező tagja beszélt a Black Mountain College nevű szabad (össz)művészeti iskoláról, mely a 20. század első felében működött Amerikában, de alapítói között számos európai emigráns értelmiségi is található, akik közül sokan a II. világháborús üldöztetések miatt kényszerültek a tengerentúlra. Novemberben pedig Gilbert Edit, a Pécsi Tudományegyetem docense tartott előadást Bulgakov remekművéről, A Mester és Margarita című regényről.

Senki ne keseredjen el, aki az eddigiekről lemaradt, hiszen Zsuzsanna és csapata a következő félévtől még több programmal várja az érdeklődőket. Terveik szerint tavasztól ismét frissítik a palettát, és tematikus napok (avagy workshopok) bevezetésébe fognak. Kultúrtörténeti és összművészeti rendezvényeik a „bor”, a „levendula” és a „Balaton” fogalmak köré csoportosulnak majd. 

aranyzs

További csemegeként 2020 tavaszán vendégül látnak majd egy macedón műfordító házaspárt, akik magyar irodalmat fordítanak macedónra (Szkopjében az ő közbenjárásukkal jelenhetett meg pl. Hamvas Béla, Csáth Géza, Kosztolányi, Örkény és több kortárs író), valamint macedón irodalmat magyarra. A házaspár egyébként az idén először (Budapesten) megrendezett Macedón Kulturális Napok életre hívásában is oroszlánrészt vállalt.

Szintén tavasszal, a bécsi Collegium Hungaricum együttműködésével filmpremiert terveznek, melynek keretein belül a szabadkai Pannon RTV által forgatott, Kosztolányi és Bécs kapcsolatait körbejáró dokumentumfilm kerül bemutatásra. Ehhez Zsuzsannának személyes kötődése is van, hiszen a film elkészítésében, irodalmi szakértőként ő is részt vett.

Ha kedvet kaptatok, nézzetek utána a rendezvényeiknek és látogassatok el a következő programjukra! Naprakész információk a Facebook-on is: https://www.facebook.com/sziveriintezetpannon/