„A taekwon-do számomra életforma”

Tanulás, munka és versenyszerű sport? Ráadásul mindez egy időben, egymással párhuzamosan és minden szempontból eredményesen? Igen, lehetséges. A Gazdaságtudományi Kar hallgatójával, Kovács Adrienn-nel beszélgettem, majd remegő ujjakkal ragadtam billentyűzetet, hiszen egy elütés nem sok, annyit sem hibázhatok. Bármilyen csinos is, Adrienn-nel jobb vigyázni, hiszen magas szinten űzi a több, mint kétezer éves koreai harcművészetet, a taekwon-dot, ami nem mellesleg az egyik legismertebb és legelterjedtebb olimpiai küzdősport is.

A Pannon Egyetem mely szakán tanulsz jelenleg?

Elsőéves Vezetés és Szervezés mesterszakos, nappali tagozatos hallgató vagyok. Az előző félévben fejeztem be a Turizmus-Vendéglátás alapképzési szakot.

Mit sportolsz pontosan? Kérlek, mesélj róla egy kicsit!

ITF taekwon-dozom (International Taekwon-Do Federation – a szerk.), amely némiképp hasonlít az „olimpiai” taekwon-dohoz, azonban fontos megjegyezni, hogy a két ágazat nem ugyanaz, vannak, akik külön sportnak tekintik a kettőt. A harcművészet a következő fő mozgáselemekből áll össze: bázistechnika, formagyakorlatok, önvédelem, töréstechnika, szabadküzdelem. A versenyeken többféle versenyszámban lehet indulni: formagyakorlat, erőtörés, speciáltechnikai törés, szabadküzdelem, tradicionális küzdelem, illetve vannak csapat versenyszámok is. Hozzám a szabadküzdelem áll a legközelebb.

Mikor kezdtél el ezzel a sporttal foglalkozni és mi motivált abban, hogy sportolni kezdj?

Taekwon-doval 2014-ben kezdtem el foglalkozni, de már gyermekkorom óta sportolok. Többféle sportágat is kipróbáltam: tenisz, röplabda, labdarúgás, kosárlabda, lovaglás és tudok síelni, valamint snowboardozni is.

Miért épp a taekwon-dot választottad?

Ez egy technikailag nagyon összetett és nehéz sportág. A különböző technikák elsajátítása még szorgalmas gyakorlás mellett is évekig tart. A kezdőknek hamar el kell sajátítaniuk a taekwon-do tanait: udvariasság, becsületesség, állhatatosság, önuralom és rettenthetetlen küzdőszellem. Engem ez azonnal magával ragadott. Valójában még a gimnáziumi éveim alatt kezdtem el foglalkozni ezzel a sporttal, sportszakköri keretek között.

A taekwon-do mottója mindig inspiráló volt számomra: „A győzelemért az embernek tudnia kell mindenekelőtt önmagát legyőznie.”

Hogyan viszonyultak a döntésedhez a szüleid, barátaid, barátnőid?

Nem befolyásolt mások véleménye, naponta jártam edzésre. Kezdetben furcsállották, hiszen a taekwon-do volt az első harcművészet, amit kipróbáltam.

Tagja vagy valamilyen sportegyesületnek?

Igen, itt Veszprémben, ez feltétlenül szükséges a versenyzéshez.

Mindig a versenyszerű sport volt a célod, vagy eleinte csupán kikapcsolódásként tekintettél rá? Mi motivált abban, hogy versenyszerűen sportolj?

Mindig versenyeztem, de a nemzetközi versenyeket a TKD (taekwon-do – a szerk.) hozta el számomra. Nagyon szeretek versenyezni, a versenyhelyzet felpörget és segít abban, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Kifejezetten versenyző alkatnak tartom magam, a taekwon-do esetén pedig különösen szimpatikus számomra, hogy többféle versenyszámban is kipróbálhatom magam.

Milyen eredményeid vannak eddig és melyekre vagy a legbüszkébb?

A külföldi versenyeredményeimre vagyok a legbüszkébb. 2016. novemberében Milánóban részt vettem egy nemzetközi versenyen, amelyen egyéni küzdelem kategóriában aranyérmet szereztem. Három évvel később ugyanezen a versenyen egyéni formagyakorlat kategóriában aranyérmet, küzdelemben pedig ezüstöt nyertem. Bécsben is versenyeztem már, ahol formagyakorlatban aranyat, küzdelemben bronzot szereztem. Egyébként Magyarországon is rendeznek évente két nemzetközi versenyt, általában ezeken is elindulok, és értem már el dobogós helyezéseket is. Az évente megrendezett Országos Bajnokságon is nyertem már több érmet, köztük aranyat is, például idén formagyakorlatban aranyéremmel, küzdelemben pedig bronzzal zártam.

Milyen gyakran jársz versenyekre? Készülsz már a következőre?

Évente általában 6-7 versenyen veszek részt. Igen, a következő verseny egy nemzetközi kupaverseny (Spirit Open) lesz április elején. Ezt követően a legnagyobb cél az október 5. és 11. között Szlovéniában, Koperben megrendezendő ITF Világkupa.

Mit adott Neked ez a mozgásforma a fittségen kívül?

Hogy mit adott nekem a sport? Többek között önbizalmat, életre szóló élményeket, amiket máshol nem éltem volna át, barátokat, akikre bármikor számíthatok, rengeteg sikerélményt, emberi értékeket (pl.: kitartás és önfegyelem), fizikai erőt, állóképességet, ügyességet, izmokat, az önvédelem képességét és lehetőséget a személyiségfejlődésre.

Az elején nem féltél attól, hogy még ha csupán idézőjelben is, de „verekedned” kell majd?

Egy cseppet sem, valójában ez tetszett meg igazán! Alig vártam, hogy sárga csíkra vizsgázhassak (egy tanuló övfokozat – a szerk.), és indulhassak a diákolimpián. Sikerült a vizsga, a versenyen pedig fekete öves ellenféllel sorsoltak össze. A küzdelemnek többféle szabályrendszerét is kipróbáltam már, beleértve a kick-boksz light contact illetve point fighting szabályrendszereket. Sok dologban különböznek, de mindegyikben megtalálom a kihívást, ami motivál, hogy folytassam és egyre jobb legyek.

Volt olyan pont a sportpályafutásod során, amikor elgondolkodtál azon, hogy abbahagyod az egészet? Hogyan lendültél át ezen?

Persze, amikor sűrű egy időszak, sok a verseny és sok az edzés, akkor fizikailag és mentálisan is elfárad az ember. Közben dolgoztam és egyetemre is jártam, néha pedig úgy éreztem, hogy nem sikerül túllépni egy adott fejlődési szinten. Azonban mindig összeszedtem magam és folytattam, hiszen ehhez a sporthoz is, mint mindegyik másikhoz, kitartás és elszántság kell.

Hogyan tudod összeegyeztetni a sportot az egyetemi tanulmányokkal? Elég idő jut mindenre?

Nehéz az időmenedzsment, ráadásul dolgozom is mellette és heti 6 napon edzek. Nem egyszerű, tudom értékelni, amikor van időm pihenni. Nagyon motivált vagyok, imádok hajtani, érezni a fejlődést, küzdeni a céljaimért!

Kinek ajánlanád a taekwon-dot?

Szerintem mindenki találhat benne olyan szeletet, ami tetszeni fog. Gondolok itt gyerekekre, fiatalokra, felnőttekre, idősebbekre, férfiakra, nőkre, lányokra, fiúkra. A taekwon-do alapvetően szimmetrikus és sokoldalú terhelést ad a szervezetnek, ami szerintem kifejezetten előnyös más, egyoldalú terhelést adó sportokhoz képest. Ennek a sportnak nagyon sok arca van, ezért nem is a (küzdő)sport, a harcművészet, vagy akár a hobbi a megfelelő elnevezés. A taekwon-do számomra életformát jelent.

Hogyan ösztönöznéd mozgásra a hallgatótársaidat? Mit javasolsz számukra?

Amit az ember elsajátít, amit megtanul, azt soha senki sem veheti el tőle. Minden ismeret, tudás, a személyünket színesíti. Kezdjétek el, keressetek barátokat, bárkit, vagy bármit, ami motivál. Folytassátok kitartóan, küzdjetek meg önmagatokkal és haladjatok az úton, közben pedig készüljetek fel a sikerélményekre!

Fotók: Kovács Adrienn