Mindent tudsz a közösségi médiáról? – Tippek a specialista legújabb könyvében

Mielőtt rávágnád, hogy mindent tudsz a közösségi médiáról, állj meg egy pillanatra! Ha azonban tudod, hogyan használd a különböző közösségi médiafelületeket, menedzseld vállalkozásod rajongói oldalát, hogyan kommunikálj, hirdess vagy kezelj hatékonyan egy-egy konfliktust, tisztában vagy vele, kik azok a fanboi-ok, trollok és grammatikai nácik, ez a könyv valóban nem neked szól.

Ha már tovább olvastad a cikket, jó eséllyel nem voltál ott március 16-án a veszprémi sétálóutca egyik kellemes hangulatú és igen jó forró csokit kínáló kávézójában Klausz Melinda: „A közösségi média nagykönyve” című könyvének bemutatóján.

A szerző neve az egyetemen is jól ismert, nemcsak azért, mert eddig több, hasonló témájú könyvet is írt már, hanem mert korábban a GTK marketingvezetőjeként gyakorlatban is hasznosította a könyveiben leírtakat.  A jelenlegi kötet azonban nagyban különbözik a többitől.

Míg azok nagyon specifikusak voltak, ez a „nagykönyv” kimondottan azoknak szól, akik átfogó, több részterületre is kiterjedő jártasságra szeretnének szert tenni, s annak, aki széleskörű ismeretek birtokában szeretné átlátni a közösségi média működési mechanizmusait. Hasznos lehet azoknak, akik vállalkozásuk, ötleteik népszerűsítése érdekében a lehető leghatékonyabban kívánják használni korunk egyik leginkább ütőképes médiumát.

A közösségi média felülete a hétköznapjaink részét képezi, azon keresztül tartunk kapcsolatot ismerőseinkkel, nézünk filmeket vagy olvasunk híreket. A mindennapi szokásaink mellett ezek a felületek a vásárlási döntéseinket is erősen befolyásolják, azonban nem biztos, hogy megfelelő módon használjuk a különböző szolgáltatásokat. A könyv ehhez kíván mankót nyújtani. Esettanulmányokon és interaktív feladatokon keresztül vezeti be az olvasót a közösségi média aktuális problémáiba, kérdéseibe, a trollok és lájkvadászok kezelésétől kezdve egészen a nyereményjátékokig. Átfogó képet kaphatunk az itt megjelenő embertípusokról, a közösségépítés fortélyairól, a siker és a közösségre gyakorolt hatás mérési lehetőségeiről, panaszkezelésről, valamint a helyes közösségimédia-stratégiáról.

a közösségi média nagykönyve

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy közösségi média alatt szinte csak a Facebook-ot vagy a Youtube-ot értik, ez azonban természetesen nem fedi a valóságot. A további szolgáltatásoknak, mint például a Snapchat, Tumblr, Pinterest, LinkedIn, mind-mind megvan a saját, elsődleges felhasználói bázisa, melyek egyéni szokások, de még életkor, életciklus alapján is elkülöníthetők egymástól.

A könyv szerzője szerint azonban a sikeres és eredményes jelenlét szempontjából nem a felület neve és típusa a legfontosabb, hanem az, hogy vállalkozóként, rajongói oldal kezelőjeként vagy tulajdonosaként szeressük azt, amit csinálunk, és szívesen használjuk az adott szolgáltatást. Lényeges, hogy törődjünk a követőinkkel és tekintsük őket egy nagy családnak, hiszen az ilyen típusú tartalmakat a felhasználókkal közösen hozzuk létre, így a hozzászólásokhoz kapcsolódó reakció és megfelelő konfliktuskezelés lesz a siker titka.

Természetesen nem lehet elkerülni a trollokat, bértrollokat és nyereményjáték-vadászokat sem, azonban némi ügyességgel és odafigyeléssel minimalizálhatjuk az oldalunkra gyakorolt negatív hatásukat.

Amennyiben új oldalt szeretnél indítani, érdemes lehet felkeresni néhány jól működő példát és tanulmányoznod a megosztott tartalmakat, a stílust, a reakciókat, és az oldaladhoz leginkább illőt lemásolni, akár fejleszteni, saját céljaid szerint átformálni. Ha szeretnéd, hogy az oldalad valóban jól teljesítsen, nem csak a kreativitásodra és befektetett munkádra lesz szükséged, hanem némi pénzre is, hiszen a valódi sikerhez alkalmi, kampányszerű hirdetésekre is szükség van.

Mindezek mellett megtudhatod, hogy civil emberként a marketing-szakemberek hogyan és milyen következtetéseket vonnak le a rólad gyűjtött adatokból a profilod alapján. Fény derül a kötetből arra is, hogyan építsd fel saját, személyes „márkádat”, amely például álláskeresés során előnyödre válhat, hiszen nemcsak te keresel rá a cégekre, ők is figyelnek téged.