Te ott voltál? – Nemzetközi Hét a Gazdaságtudományi Karon

Idén is megrendezésre került a Gazdaságtudományi Kar egyik legkülönlegesebb rendezvénye, a Nemzetközi Hét. A 2013. október 7-10-ig tartó programsorozat ismét nagy népszerűségnek örvendett mind oktatóink, mind a hazai és külföldi hallgatók körében. A GTK Marketing és Nemzetközi Kapcsolatok Központ munkatársai (Szalainé Szeili Katalin, marketingvezető és Huják Janka, nemzetközi koordinátor) segítségével betekintést nyerhettem a részletekbe is és úgy gondoltam, hogy ezt Veletek is meg kell osztanom.

13_nemzetkozi_1

A GTK ebben az évben immár 5. alkalommal rendezte meg a már hagyománynak tekinthető International Week nevű programsorozatot. A rendezvény fő célja, hogy érdekes és tartalmas előadásokon, programokon keresztül a hallgatók belekóstolhassanak abba a nemzetközi környezetbe, amellyel későbbi munkavállalásuk során találkozhatnak.

Az előadások nagy többségét idén is angol nyelven tartották. A színes programok között nemcsak neves professzorok és szakmabeliek előadásain vehettünk részt, hanem hallgatók is megoszthatták nemzetközi élményeiket; a magyar hallgatók külföldi tartózkodásaikról meséltek, míg a külföldi hallgatók hazájukat mutatták be gazdagon illusztrálva.

Hétfőn Mihályi Péter professzor úr egy igazi hiánypótló előadást tartott arról, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki nemzetközi folyóiratokban szeretne publikálni. Délután világutazó hallgatók beszéltek tapasztalataikról. Kedden a modern beszerzés rejtelmeibe vezetett be Dirk-Jan Kamann holland professzor, utána Kopasz Károly csoportvezető a Balassi Intézet ösztöndíjprogramjairól tájékoztatott. A nap zárásaként Candy Fresacher professzor gyönyörű fotókkal és zenei aláfestéssel brazíliai élményeit osztotta meg a Világjáró Klub keretein belül. Az esti fergeteges DC partit pedig senkinek sem kell említenem. Másnap a külföldi munkavállalás volt a téma Sziller Viktória előadásában, majd Huják Janka interkulturális tréningjén vehettek részt az érdeklődők. Szerda este a „Global Village” keretében a külföldi hallgatók igazi jó háziasszonyok módjára főztek, és vendégül látták az érdeklődőket saját nemzeti ételeikkel. Csütörtökön Vedrana Knežević, a kaproncai önkormányzat európai integrációs osztályának vezetője mesélt Horvátország EU-csatlakozásáról; Mišel Jakšić, Kapronca alpolgármestere tájékoztatott a város fejlesztéseiről. Később Sándor Gábor a nemzetközi csapatmunkáról, German Henao pedig a kulturális különbségekről beszélgetett a résztvevőkkel.

13_nemzetkozi_2

Egy-egy előadáson körülbelül 20-50 fő volt jelen, többségében a Gazdaságtudományi Karról. A rendezők szeretnék, ha minél többen jönnének más karokról is, hiszen az előadások az összes kar hallgatói számára érdekesek és hasznosak lehetnek. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb programon résztvevő hallgató „árnyék menedzsment” programot nyerhetett; ami azt jelenti, hogy bepillantást nyerhet egy igazi menedzser, nevezetesen Szentkirályi Ádám, az AVEX Zrt. vezérigazgató helyettesének egy napjába. A Nemzetközi Hét tökéletes lehetőség nyelvgyakorlásra, szakmai ismeretek bővítésére, tapasztalatcserére, ismerkedésre és kapcsolatépítésre. Olyan előadásokra is sor került ami, nemcsak a hallgatóknak, hanem az oktatóknak is érdekes volt, ilyen például a külföldi publikálásról szóló bemutató.

A GTK Marketing és Nemzetközi Kapcsoltok Központjának munkatársai arról tájékoztattak, hogy a programsorozatot követően megnövekedett az érdeklődés a külföldi ösztöndíj lehetőségek iránt. A Nemzetközi Hét tehát hatalmas segítséget nyújt azoknak is, akik azon gondolkodnak, hogy tanulmányaikba egy-két féléves külföldi tartózkodást illesszenek. Remélem, hogy aki eddig még nem látogatott el a rendezvényre, kedvet kap, hogy jövőre megtegye. A nemzetközi hangulat garantált!

Fotók: Domján Attila