Új gondolatok születnek

A Műszaki Informatikai Kar fontos szerepet tölt be a Pannon Egyetem életében, hiszen a VOCAL konferenciákon megfordult nemzetközi vendégek az egyetem jó hírét viszik a világban, mondta Terlaky Tamás a kar által szervezett rendezvényen.

A Műszaki Informatikai Kar és a Lehigh University professzora a konferenciákon való részvétel fontosságával kapcsolatban elmondta: „a tudományos élet a konferenciákon és azok körül zajlik, melyeknek csak egy része a tudományos program, az adott területet áttekintő plenáris előadások. A bankettek és a kávészünetek legalább ennyire fontos részét képezik ezeknek az eseményeknek, ahol a fiatal kutatókat bevezetik a tudományos életbe. Én a harminc évvel ezelőtti, Prékopa András által szervezett nemzetközi konferenciának köszönhetően kezdtem el építeni nemzetközi kapcsolataimat és jutottam ki Hollandiába, Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba. A VOCAL konferenciának is ez a jelentősége, hogy a fiatal kutatók és hallgatók sok külföldi szakemberrel találkozzanak. Az előadások során kérdések merülnek fel, a beszélgetések során épülő kapcsolatok pedig akár közös cikkekhez is vezethetnek.”

terlaky_tamas_mik

Hozzátette, minden értékelést és rangsorolást némi fenntartással kell kezelni, de a felsorolások az egyetem helyét jelzik a világban. „A Pannon Egyetemnek és a Műszaki Informatikai Karnak jó a megítélése, azon kell dolgozni, hogy ez még ismertebb legyen a világban. Az elmúlt tíz év hat VOCAL konferenciáján megfordult nemzetközi vendégek az egyetem jó hírét viszik a világban, ezért is játszik fontos szerepet a kar a Pannon Egyetem életében.”

Terlaky hangsúlyozta: a konferenciák lényege, hogy új gondolatokat ültetnek el a fejekben. A résztvevők más tudással és más háttérrel érkeznek, ezért mindig van olyan gondolat, amit el lehet vinni magunkkal.

– A fiataloknak azt üzenem, hogy az általuk elért eredményeknek a világban kell jelentősnek lenniük, hiszen a tudomány nemzetközi megmérettetést jelent. Egy fiatal kutatónak ne az legyen a célja, hogy megszerzi a PhD-t és utána vége. Csináljon olyat, amit előtte még senki sem. Célozzon meg olyan kutatási eredményt a világ legjobb folyóirataiban, amilyet előtte még senki más nem kreált. Aki nem tűzi ki maga elé célként, hogy bekerüljön a nemzetközi élvonalba, az sosem lesz ott. Persze ha kitűzi sem biztos, hogy odaér, de sokkal tovább eljut. A nemzetközi kapcsolatok alapvető fontosságúak, ezért sem lehet elszakadni a tudományos élet fő fonalaitól. Amerikai egyetemeken tanítják is azt, hogy hogyan kell kiépíteni egy olyan ismertségi hálózatot, amiben bizalommal tudok beszélgetni valakivel tudományos problémákról. Értelmes kérdésekre mindenki szívesen válaszol.

A tudomány az újdonságra épül, ugyanakkor bizonyos szempontból konzervatív is: az új gondolatokat néha kevésbé fogadják el. Ezért ha valaki egy lapra teszi fel a tudományos és szakmai életét, akkor komoly csalódás is érheti, mondta az operációkutatás professzora.

Forrás: Műszaki Informatikai Kar

Fotó: Ruppert Tamás