Úttörők

marketing megkérdeztük2019 januárjában diplomáztak le az első kereskedelem és marketing alapszakos hallgatók a Pannon Egyetemen. Az itt eltöltött három és fél év élményeiről kérdeztem Seregi Zsófiát és Szombat Szabinát. No meg arról, hogy milyen érzés úttörőnek lenni.

Miért választottad a marketing alapszakot? Miért Veszprémben?

Szabina: „Azért választottam a marketing szakot, mert ebben láttam a potenciált. Mindenképpen piacképes szakra szerettem volna menni, és úgy gondoltam, hogy a marketing passzol hozzám. Miután egyetemre jöttem, sokan mondták, hogy én jó marketinges lennék, és ezután el is árultam, hogy szerintem is, mert ezen a szakon tanulok.

Veszprémben csak átutazóban jártam, de már akkor megtetszett a város. Szekszárdra jártam középiskolába, és onnan inkább Pécsre vagy Budapestre mennek továbbtanulni. Én tudtam, hogy egyik városba sem mennék szívesen, így esett a választásom Veszprémre. Négy és fél éve nem gondoltam volna, hogy ahol csak átutazóban jártam, az lesz pár év múlva az otthonom.”

Zsófia:” Már a középiskolában tanultam marketinget és ott nagyon szerettem, ezért választottam. Azért esett a választásom Veszprémre, mert el akartam kicsit jönni otthonról (Tolna megyei vagyok, ezért nem választottam a pécsi képzést), de a fővárosba sem szerettem volna menni. Miután megismertem a Pannon Egyetemet a nyílt napon, nagyon beleszerettem.”

Milyen érzés volt első évfolyamosként (felsőbb éves tanácsok nélkül) végigcsinálni ezt a 3,5 évet?

Szabina: „Nehéz volt nekünk, első évfolyamnak, hiszen nekünk kellett kitaposnunk az utat. Sok dologban bizonytalanok voltunk, sokszor úgy gondoltuk, hogy nem volt jó választás egy újonnan induló szakra jönni. De mégis bevezettük a kermarkos kocsmatúrát, amely azóta minden évben megrendezésre került. Sok segítséget nyújtottunk az alsó évfolyamnak, talán olyanokat is, melyeket ők észre sem vettek.”

Zsófia: „Nem volt vele semmi probléma, mert nagyon segítőkészek voltak a szaktársaim. Mindig segítettük egymást. „

Így diplomával a kézben mit gondolsz? Megérte?

Szabina: „Mindenképpen megérte ezt a szakot választani. Remek oktatóink, tanáraink voltak, és a szaktársaimat is jó barátoknak tartom. Velük a képzés végére nagyon összekovácsolódtunk, és felejthetetlen élmények kötnek össze. Így utólag, nem választanék más szakot. Szerintem megérte, és másnak is csak ajánlani tudom.”

Zsófia: „Igen, megérte. Bár lehetett volna kicsit gyakorlatiasabb az oktatás.”

Folytatod mester szakon a tanulmányaidat?

Szabina: „Igen, folytatom mesterszakon, hiszen számomra a tanulás itt nem ért véget. Addig kell ütni a vasat, amíg meleg. A nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakot választottam. Úgy gondolom, a nemzetközi kereskedelem és a nemzetközi marketing jó irány lehet, és ezt a két területet jól lehet párosítani.”

Zsófia:” Szeretnék majd mesterképzésre menni, de nem marketing szakon, hanem valami új területen.”

Mi a legkedvesebb egyetemi emléked?

Szabina: „Rengeteg szép emlék fűz az egyetemhez. A bulik, a kocsmatúrák, a szakestek, a kellemes séták mind szép emlékek számomra. Azt biztosan a jó emlékek közé sorolnám, amikor a Veszprémi Egyetemi Napokon fergetegeset mulattunk a barátaimmal. De az is szép emlék, amikor forralt bort főztünk, vagy amikor lementünk télen hógolyózni. Mindenképpen a barátok tették színesebbé az egyetemi létet. Együtt tettük ezt felejthetetlenné.”

Zsófia:” Nekem az a legkedvesebb, amikor visszagondolok az itt szerzett barátaimra és az átélt kalandokra.”

Fotó: Szombat Szabina