VENátus

A VEN utolsó napjának délutánján, szombat délután sem maradtak program nélkül az érdeklődők. A nagysátorban 12:25-kor kezdetét vette a VENmaraton, amelynek keretein belül egykori és mai VEN filmeket vetítettek a nézőknek.

A VENmaraton után egy talán sokkal izgalmasabb program következett, a VENátus. A VEN Szenátuson részt vett újdonsült diákrektorunk (Hutvágner Dániel), egyetemünk rektora (dr. Friedler Ferenc), Veszprém város polgármestere, a D!RH és a Központi Szervezőbizottság tagjai és persze még sokan mások. A rendezvény viszonylag ünnepélyes keretek között zajlott, de a résztvevők természetesen nem riadtak vissza a poénoktól, viccelődéstől sem. A tanácskozást Huti vezér (bocsánat, diákrektor) vezette.

Az első napirendi pont az újdonsült rektor köszöntője volt. Huti köszönetet mondott csapatának,  barátainak azért, hogy segítségükkel diákrektorrá válhatott. Kihangsúlyozta, hogy ha az erős, összetartó csapat és a hűséges barátok nem lettek volna, akkor most Ő sem állhatna itt diákrektorként.

A második napirendi pont arról szólt, hogy a VEN milyen hatással van a város és az egyetem kapcsolatára. Huti nem akart semmit sem mondani, Ő úgy gondolja, hogy a véleménye nem lenne objektív, hiszen Ő csak belülről látta a történéseket. Kifejtette, hogy a polgármester urat és a rektor urat alkalmasabbnak látja a VEN és a város kapcsolatának véleményezésére.

Először polgármester úr kapott szót. Elmondta, hogy a bevonulás alatt Ő úgy látta, hogy a város lakói mosolyogva integettek az egyetemistáknak, tehát élvezték, támogatták a rendezvényt. Ezután gratulált mindenkinek a VEN sikeres lebonyolításáért és megköszönte a sok vidám napot, majd pedig elmondta, reméli, hogy jövőre is lesz VEN.

Ekkor rektor úr következett. Beszédében megköszönte, hogy a bevonuláson a polgármester is részt vett. Ezután régi VEN-ek emlékét idézte fel néhány humoros történettel, majd pedig arról beszélt, hogy a VEN hagyományait az elmúlt 44 év alatt más egyetemek is átvették. Ez jó, hiszen ez is azt mutatja, hogy a Pannon Egyetem innovatív, fontos szerepet tölt be a felsőoktatásban ilyen téren is. Az egyetem természetesen nem működhet jól a város támogatása nélkül. Szerencsére Veszprém város teljes mértékben támogatja a Pannon Egyetem működését. Az egyetem és a város egyaránt segítik, támogatják egymást. A város vezetése megteremti a működés feltételeit, az egyetem dolgozói, hallgatói pedig kiemelkedő tudományos munkájukkal öregbítik az egyetem és a város jó hírnevét. Rektor úr beszédéből az is kiderült, hogy az egyetem és a város között nagyon jó a kapcsolat. Rektorunk beszélt még arról, hogy a rendezvény körülményei javultak. A közelmúltban épületeket bontottak le, így több hely állt a fesztivál rendelkezésére. A körülmények javítása természetesen folytatódni fog, további épületek várnak bontásra és a parkosítás is napirenden van. Friedler Ferenc beszélt még arról, hogy a VEN egy nagy érték, egy igazi kapocs a város és az egyetem között, egy igazi hagyomány, amelyre vigyáznunk kell, amelyet meg kell őriznünk.
Beszéde végén köszönetet mondott mindenkinek aki részt vett az egyetemi napok szervezésében, illetve munkájával segítette annak létrejöttét.

A következőkben Huti vezér diákdékáni címeket adott át a többi csapat jelöltjeinek. Így Pocok (Luck’n’Roll) koboldság és szerencseügyi dékán, Szegi (GyerekVENőrzők) humorügyi és viselkedésügyi dékán, Józsi (HóVENtróger) nemzetközi kapcsolatokért és bajor kolbászokért felelős dékán, GóPé (HellÁSZ) pedig erőügyi dékán lett. A VENátus tagjai támogatták a címek átadását a jelöltek részére. Huti a korteseinek is köszönetet mondott, ők diákrektor helyettesi címet kaptak.

Ezután beszámolók és tájékoztatók következtek. Elsőként Pipis István a Központi Szervezőbizottság részéről beszélt arról, hogy az idei VEN-t már egy éve szervezik. Köszönetet mondott a HÖK-nek és a külső támogatóknak is a támogatásokért és az egyéb szervezeteknek a segítségért, a megfelelő pénzügyi és biztonsági feltételek megteremtésében nyújtott segítségért. Hangsúlyozta, hogy ezen támogatások nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény. Véleménye szerint a VEN színvonala nőtt, hiszen idén több zenei programon vehettek részt a fesztiválozók és a hagyományos programok is nagyon színvonalasak voltak. A rendezvény alatt a legkülönbözőbb zenei irányzatok jelentek meg a nagyszínpadon és a party arénában.

Azonban két fő problémát is meg kellett említenie. Az egyik a zaj, a másik a szemetelés volt. A tanár úr meglátása szerint a legnagyobb problémát az elvonulók viselkedése, az általuk keltett zaj jelenti. Szerinte ebben még kellene fejlődnie a résztvevőknek, azonban a korábbi évekhez képest már most is érezhető javulás. A szemét kezelésében is fejlődniük kell még a fesztiválozóknak. A szervezők természetesen mindent megtettek, a szemetet legkésőbb másnap reggel 7 óráig eltakarították a fesztivál területéről. Beszámolóját a VEN van, volt, lesz felkiáltással fejezte be.

A következő felszólaló Klausz Melinda volt. Szerinte az idei VEN minden szempontból az összefogásról szólt, ezenkívül sok egyedi dolgot is tartalmazott. Itt kiemelte azt, hogy az országban elsőként a fesztiválok között, az idei, 25. Veszprémi Egyetemi Napok rendelkezett 3 dimenziós programfüzettel. Ezenkívül megköszönte még a helyi sajtó, a csapatok, a HÖK és Csikós Viktor munkáját és támogatását is.

Klausz Melinda után egy napirenden kívüli felszólalás következett. BEK (Burka Tibor), a zsűri egyik tagja foglalta össze néhány szóban a gondolatait. Beszédében megemlítette az obeliszk felállításának jelentőségét és sok sikert kívánt a jövőbeli VEN-ek szervezőinek.

A Ven Szenátus ülésének zárásaként Huti lemondott a hatalomról és a rektori címet visszaadta Friedler Ferencnek, egyetemünk rektorának.

A D!RH egy meglepetéssel is készült. A meglepetés egy torta volt, amelyen három évszám szerepelt. Az első évszám 1969. (az első VEN éve) volt, a második 2013, a harmadik pedig a végtelen volt. A tortán rektor úr, polgármester úr és Huti közösen vágták fel.

Zárásként Gombás Kornél a D!RH tagja mindenkinek megköszönte a részvételt és lezárta a VENátust.