Youbileum a KM szakesten

Egy szak életében mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a fél illetve évente megrendezett szakestek. Az első megrendezésekor még izgultak a szervezők, hogy vajon, elnyeri-e a szakon tanulók tetszését az új, hagyományteremtő ötlet. Aztán ahogy teltek az évek rutinná vált a lebonyolítás, és a hallgatók körében is egyre népszerűbbek lettek ezek az esték. A napok múlását viszont letagadni nem lehet, s számszerűsítve a dolgokat bizony, időnként eljön az alkalom, hogy külön ünneplésre adják fejüket a szak tagjai.

km2

Április idusán a környezetmérnök hallgatók sem tettek másképp, hiszen a X. Félfertálymeszelyes és V. Végzős korsóavató Szakestjük érkezett el. A szokásoknak megfelelően az elnökségi tagok, -a pátriárka majd a bíboros- köszöntötték a bevonulót szimbolizáló Hans Zimmer darab után a közönséget. Ezt követően Dr. Rédey Ákos rektor, a környezetmérnöki szak szakvezetője szólt az egybegyűltekhez. Őt Dr. Bense László Erik,Veszprém Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Főtanácsnoka követte, aki egyben az elnökségi tagok közül a bísörös pozícióját töltötte be. Beszédében elmondta, hogy lassan 15 éve tevékenykedik aktívan a hallgatókért. Munkáját még 1995-ben kezdte, a Diák Centrum bezárása elleni lobbitevékenységével, melyet azóta is lankadatlan lelkesedéssel folytat. Hivatali posztjánál fogva a veszprémi fenntartható fejlődésért küzd nap mint nap, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a város a „Biodiverzitás európai Fővárosa” címért is ringbe szállt. Beszédét a szakon oktatók névreszóló köszöntése követte, amit az első dzsegger felszolgálása, majd elfogyasztása követett. A X. szakest alkalmával egy kicsit másfajta jéger kiosztására került sor, hiszen ezt a szervezők készítették, a titkos összetevők alapos összeválogatását követően. Az este az alapító okirat, majd a szakest szabályzatának felolvasása után, a büntetőital megkóstolásával folytatódott. Dr. Kárpáti Árpád tanár úr késve érkezett, ezért őt érte a megtisztelő cím, hogy elsőként kóstolhatta meg a „remek nedűt”, amit a bizottság szolidaritásának köszönhetően negyed magával fogyasztott el. Egy rutinos környezetmérnök szakestre járó tudhatja, hogy minden ilyen alkalom során, BEST of KM tagot választanak. Ez a legutóbbi szakest során sem volt másképp, annyi különbséggel, hogy idén, Best of KM oktatói cím is kiosztásra került, amit Horváth Erzsébet vehetett át. Hallgatói oldalról Nagy Gábor kapta, a megtisztelő címet.

A kinevezések után, a szintén már régi hagyománnyá vált tiszteletbeli környezetmérnök hallgatóvá fogadás előtti diplomavédés következett. Mészáros Péter villamosmérnök hallgató előadásának címe: „Az alternatív hajtású villamosok és a veszélyeztetett hódok közötti kapcsolat bemutatása, a konfliktus elkerülése érdekében javallott lépések”, melynek prezentálása után, végre ő is megkapta a méltán dicsőséges „tiszteletbeli KM-es” címet. Az este a küldöttek fogadásával folytatódott.

A kissé hosszúra nyúlt szünet után a feljelentések bejelentése majd a büntetőitalok levonása következett. Az utóbbi évek VEN reformjának köszönhetően, minden tavaszi szakesten bemutatkozik a kettes csapat, ami idén a VENrasmus nevet viseli. Szokásukhoz híven egy rövid táncbemutatóval kezdték a népszerűsítést, aztán Polinszky Dávid diákrektorjelölt szólt pár szót a közönséghez.

km3

Az este fénypontja ezután következett, hiszen nemhiába viseli a szakest a végzős avató nevet. A leendő diplomás hallgatókat, a felsorakozás után, név szerint szólították, hogy átvehessék a korsójukat. Az egészségükre koccintván ismét egy dzsegger elfogyasztása következett. A szakest még tartogatott meglepetéseket, hiszen egy videó került lejátszásra, ami az elmúlt öt év szakestképeiből lett összeállítva. A „youbileum”-nak köszönhetően még egy aprósággal kedveskedtek a szervezők a tanároknak. Szintén archív képekből, egy tablót készíttettek, mely egy fát, a szak szimbólumát ábrázolta. Az este rohamosan közeledett a végéhez, de előtte rangfosztás történt, melynek során Figura Gábor bíborosi posztját Szolga Szilárd, Novák Gergely esperesi kinevezését pedig Lánczi Kornélia vehette át. Az egyben generációváltást is szimbolizáló csere során a leköszönő tagok egy-egy mérőpoharat kaptak, melyekre a „Nincs több kifogás, ideje tanulni” ösztökélő mondat került fel. A végzős hallgatók közül két kiválasztott jelképesen átvette az elültetendő fát az új elnökségtől, majd ismét egy általános koccintásra került sor. A szakest a Menzán, szintén a hivatalos záródallamokkal végződött. Továbbiakban a fáklyás menet egészen a felső kampuszig kísérte a fát, melyet az utókor számára, a 2010-es végzős évfolyam helyezett végső helyére. Az általános jókedv a DC-ben hágott tetőfokára, ami hajnal hasadtáig tartott.

További képek a galériában: http://egyetemunk.com/index.php/galeria/?album=1352